12/12/15 08:05
(http://pik.bg)

Проф.д-р Райна Робева: Пийте повече вода, за да нямате болни бъбреци!

Проф.д-р Райна Робева: Пийте повече вода, за да нямате болни бъбреци!

Между 10-12% от хората в България страдат от бъбречни заболявания. В световен мащаб този процент варира между 8-9% до 15%, което означава, че ние сме някъде по средата. Бъбречните заболявания се оказват много по-чести, отколкото се предполага.

И начинът на живот, както и за други заболявания, е от голямо значение. Първото нещо, за което се сещаме, когато става въпрос за бъбречно заболяване, е количеството на течностите, които приемаме. За съжаление, възпитанието на децата у нас не винаги включва необходимостта да се пият повече течности.

Виждаме дори високообразовани хора, които буквално живеят „на сухо”- една чаша чай или кафе и това е цялото количество, което приемат на ден. А то е крайно недостатъчно. Обичайното количество течност би трябвало да е от 1.5 до 2 литра на ден, в зависимост от индивидуалните особености, от сезона, от нивото на потене. И ако правим това, можем да помогнем поне част от бъбречните болести да не се случат. Имам пред вид най-вече бъбречните камъни, които са често срещан проблем. Бъбречните кризи при този причинител са болезнени, а причината за образуването на тези камъни е комплексна.

Най-вече заради недостиг на течности, но и поради свръх обременяване с калции, с месо и месни продукти, които способстват за образуването на пикочна киселина, отделяне на урати, зависимост от средата, в която човек се труди - примерно, при прегряващ микроклимат и др. Но основното, което можем да променим е свързано с начина ни на хранене и с количеството на приеманите течности. Известно е, че все повече в съвременния свят се увеличава процента на лекарствените нефропатии, свързани с приема на голямо количество лекарства. Антибиотиците не са сред тези, които най-много увреждат бъбреците.

По-опасни са лекарствата, които потискат болката. Това са болкоуспокояващите при лечението на ставни оплаквания, а ние знаем, че повечето хора над определена възраст имат точно такива болести. Разбира се, че тези лекарства носят и облекчение, защото, когато изпитваме силна болка нямаме много варианти да я потиснем. Но те са риск, особено за хора, които вече имат някакво бъбречно увреждане.

Другият голям рисков фактор за токсично увреждане са рентгено-контрастните вещества. За щастие, вече живеем във времето, когато се правят коронарографии, които дават възможност по-нататък пациентът да бъде стентиран или опериран и по този начин да се предотврати инфаркт или други увреждания. Но при всички тези диагностични процедури се използват рентгено-контрастни вещества, това е, всъщност, оцветителят, който помага кръвоносната система да се оцвети и да се видят структурите.

Рискови са не само коронарографиите, но и изследванията чрез скенер, както и други, но с по-малък негативен ефект. Затова в последно време, на повечето места, където се правят тези процедури, преди да се приложи рентгено-контрастното вещество се изисква изследване и оценка на бъбречната функция. Задължително е също при тези изследвания хората да са пили достатъчно количество течности - преди, по време и след приема на това вещество.

Често бъбречните заболявания протичат без симптоматика и хората неусетно стигат до хронични състояния. Как да разберем, все пак, че сме попаднали в тези 10-12% с бъбречни увреждания? Ние, нефролозите, сме много нещастни от факта, че нашите пациенти нямат никакви сигнали за настъпилите увреждания. При много сериозни болести няма абсолютно никаква проява, по която човек да разбере, че е болен.

И пристига в последния момент, вече с усложнения, в преддиализна фаза или направо - за диализа. Това, което трябва да ни накара да се замислим, са няколко фактора. На първо място е наличието на артериална хипертония. Но около 10-20% от тях са вторични на други болести, а сред тях бъбречните са 80-90% . Затова, когато при един пациент за първи път се установява артериална хипертония, задължително той трябва да се изследва за изключване на бъбречна причина за нея.

Това се отнася особено за младите хора, без наследствена обремененост, които развиват артериална хипертония. Всъщност, на такова изследване трябва да се подложат всички хипертоници. А профилактичните прегледи за бъбречно заболяване са много прости.

Необходимо е пълно изследване на урината, за да се види дали има в нея атипични клетки, белтък. Второто е изследването на серумния креатинин - той е маркер за състоянието на бъбречната функция. Но откриването на серумен креатинин е вече късна фаза на съответното заболяване. Затова е добре да сме наясно със състоянието си още преди това да се е случило.

В нашата Клиника по нефрология в болница „Св. Иван Рилски” е свободен достъпът на всички пациенти. Единствените ограничения произтичат от това, че имаме много болни, които желаят да бъдат прегледани и лекувани, но не можем да поемем всички. Поради тази причина се формира листа на чакащите.

Имаме и известни финансови ограничения, а тази година - финансова рамка, която също създава затруднения. Разбира се, пациентите с неотложни нужди не връщаме, но ограниченията ни пречат, защото със сигурност можем да поемем и повече пациенти. Силно се надяваме на новия подход при финансирането, защото, както знаете, университетските болници поемат най-тежката патология от цялата страна.

Всички болни, които са лекувани непълноценно извън София пристигат при нас. Освен модерна апаратура не бива да се забравя, че е важно и осигуряването на съвременни медикаменти. Често пъти болните са лекувани на други места, но те идват при нас с усложнения, които изискват много скъпи антибиотици и медикаменти.

Което е последната възможност за тях и би трябвало на такива места като при нас да има достатъчно средства, за да лекуваме успешно тези сложни случаи. / -------------------------- Проф.д-р Райна Робева, ръководител на Клиника по нефрология към МБАЛ “Св. Иван Рилски”, национален консултант по нефрология. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване