12/12/15 06:05
(http://www.klassa.bg/)

Терористите обрали над милиард от банките в завладените територии в Сирия и Ирак

 

Контрабандният петрол се продава на Асад и Турция

„Ислямска държава“ е обрала 1 милиард долара от трезори на банки в Ирак и в Сирия и е спечелила най-малко половин милиард долара от търговия на черно с петрол, заяви високопоставеният представител на американското министерство на финансите Адам Зубин, цитиран от Ройтерс. Зубин е действащ помощник секретар по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване, припомня агенцията.
Според него ИД е спечелила още много милиони долари от населението на териториите в Ирак и Сирия под неин контрол, като често пъти тези суми са били изтръгвани от хората с помощта на брутални средства.
Пресушаването на финансирането на ИД е трудно, добави Зубин пред Кралския институт за международни отношения в Лондон (Чатам хаус), предаде АФП. Противно на останалите терористични организации, ИД получава малка част от парите си от външни дарения, а "произвежда" богатството си благодарение на икономическата си дейност в териториите, които контролира. ИД може и да е богата, но има и уязвими страни, добави Зубин.
Той припомни, че организацията действа на няколко фронта и постоянно има нужда от средства, за да плаща на войските си и за оръжията си, да поддържа инфраструктурата си и да доставя на населението под контрола й основни услуги.
ИД има нужда и от достъп до финансовата система, за да прехвърля пари и да внася стоки, добави Зубин. САЩ атакуват именно тези два аспекта, подчерта той. САЩ, както и иракските власти са работили заедно, за да се уверят, че банките в районите под контрола на ИД са лишени от достъп до финансова система. Финансови посредници на организацията също са били обект на санкции, а по петролните инсталации на ИД се нанасят удари, припомни Зубин. Намаляването на финансовата ударна сила на ИД е от съществено значение, за да можем да отслабим нейните претенции, че е държава, добави той. Зубин посочи, че САЩ се опитват да отстранят също така ключови фигури в ИД, отговарящи за управлението на финансите на ислямистите.
Зубин добави, че ИД продава голямо количество петрол на правителството на сирийския президент Башар Асад, а някои количества петрол отиват и в Турция, предаде Ройтерс.
На месец петролната търговия осигурявала на ислямистите 40 милиона долара, съобщи Зубин.
Въпросът за финансирането на ИД ще бъде в дневния ред на заседание на министрите на финансите на страните от Съвета за сигурност на ООН на 17 декември в Ню Йорк, припомня АФП.
Сирийците и ИД се опитват да се унищожат взаимно, като едновременно с това са обвързани с търговия за милиони долари, коментира Зубин. Той очерта най-ефективната, според САЩ, стратегия за удар по финансовата база на ИД: петролът тръгва в различни посоки и е по-ефективно да бъде унищожена структурата за добива му, отколкото да се спрат въпросните многобройни финансови потоци. При това чиновникът заяви, че от Турция се очаква да направи усилия в тази насока (блокирането на контрабандните парични потоци, както и за укрепването на границата със Сирия и Ирак).
Ден преди това бе съобщено, че Турция е започнала изграждането на 80-километрона стена на границата със Сирия.
Терористичната групировка "Ислямска държава" най-вероятно разполага с оборудване за производството на автентични паспорти на граждани на Сирия. Това им позволява да проникват в различни страни по света, сочи доклад на Министерството на националната сигурност на САЩ, съобщи Ей Би Си.
В документа се отбелязва, че терористите от ИД са получили достъп до необходимата им техника след завземането на сирийския град Дейр ез-Зор, където е имало офис за паспорти с необходимата печатница и голям брой празни формуляри. Друг подобен офис е имало и в Рака, който след завладяването му, на практика се превръща в столицата на ислямистите.
От доклада става ясно още, че фалшиви сирийски паспорти са откривани многократно в страни от Европа и по специално такива са използвани от двама от терористите, участвали в атаките на 13 ноември в Париж.
По данни на спецслужбите фалшивите паспорти в Сирия се продават по 200-400 долара. Още толкова струват печатите по тях с задна дата. Според американското разузнаване Сирия е наводнена от фалшиви документи, като явлението е толкова масово, че сирийците дори не гледат на тях като на фалшиви, твърди Ей Би Си, цитирайки доклад на разузнаването.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване