12/12/15 08:33
(http://pik.bg)

Трети сме по ръст на заплатите в Европа

Трети сме по ръст на заплатите в Европа

Добри новини дойдоха за световната икономика през 2016 г. Ще получаваме повече пари, а стоките ще поевтиняват, пише в. Новинар. България пък ще бъде сред отличниците. Страната ни ще е трета в Европа по очакван ръст на заплатите за догодина.

Прогнозира се възнагражденията в страната ни да скочат средно с 4 на сто. Това показва международно проучване на консултантската компания Korn Ferry. Анализите показват, че инфлацията у нас догодина ще е 0,1 на сто, което прави реален ръст на възнагражденията ни от 3,9 процента. За сравнение в цяла Европа средните заплати се очаква да скочат с 2,8 на сто, а заради инфлацията реалното увеличение ще е 2,3 на сто.

По този показател страната ни бие държави с висок стандарт на живот като Германия и Швейцария. В двете страни реалният ръст на възнагражденията ще бъде съответно 2,70 и 2,50 процента. Изпреварват ни единствено Румъния и Литва, където повишението ще е с 5,40 процента и 5 на сто. По континенти шампионът е Азия със скок от 6,4 процента в номинално и с 4,2 в реално изражение, след като пресметнем и инфлацията. В някои страни от Южна Америка обаче инфлацията изяжда ръста на заплатите. Пример за това е Венецуела.

Там възнагражденията трябва да скочат с впечатляващите 70 процента, но инфлацията ще бъде рекордна – 122,6 на сто, и вместо ръст реално ще има спад на заплащането с около 52 на сто. Подобно е положението и в Украйна и Русия, където прогнозираните нива на инфлацията за 2016 година също ще бъдат огромни – съответно от 48,30 и 14,50. Това ще доведе до реален спад на средните доходи от 36,80 и 7,50 процента.

Дефлацията пък вдига реалното увеличение на заплатите в Ливан. Там скокът на парите, които хората получават от работодателя си всеки месец, е в размер на 9,3 на сто. Очакваната инфлация от минус 2,20 процента обаче ще повиши реалния ръст на заплатите до цели 11,50 процента.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване