12/12/15 06:00
(http://www.klassa.bg/)

Турски вестник: Путин бил на “КГБ-стаж” в Турция като млад

 Кризата след сваления руски бомбардировач Су-24 събуди спомените на Адем Албайрак от Измир, който пред в. “Поста” твърди, че преди 43 години работил заедно в Турция с Владимир Путин, сега президент на Русия, съобщава в кореспонденция от Турция в. "Труд". Запознали се в периода 1971-1972 г., когато се поставяли основите на рафинерията ТЮПРАШ. Около 20-годишният Путин пристигнал с група от съветска фирма подизпълнителка. Турците, с които работил една година, се усъмнили от самото начало, тъй като най-опитните руски инженери се съобразявали с младока. Съмненията се потвърдили, като научили за екстрадирането му, след като Путин бил заловен да снима тайно в забранен обект на рафинерията и арестуван. Заключили, че бил на “стаж” като служител от КГБ.

“Беше студен като айсберг. Намусен, необщителен, предпазлив и мълчалив”, спомня си Албайрак. Споделя и друго: “Наричахме го Потин (обувка - на жаргон на турски ез.)”. Но не уточнява дали му викали така, защото им било трудно да произнесат Путин или защото му измислили прякор. Като арестували Путин, един от колегите му, за когото Албайрак предполага, че му бил сътрудник, се обесил, преди да дойдат да го задържат.

Когато след години чул, че Путин е станал шеф на КГБ, изпаднал в шок, но и се зарадвал, че е жив и здрав. А заради поведението му след свалянето на Су-24 Албайрак казал, че вече е сигурен, че Путин никога не е обичал турците.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване