12/13/15 13:13
(http://www.klassa.bg/)

В Оксфорд разработват метод за по-прецизно и по-безопасно сканиране на сърце

 Изследователи от Оксфордския университет разработват метод за използване на техника за сканиране на сърце, при който няма нужда от инжектиране на потенциално опасни химикали, пише Gizmag. Методът би могъл значително да подобри лечението, предоставяйки по-ясно и по-точно изображение.
Магнитно-резонансната томография се използва широко за сканиране на сърца, но процедурата изисква инжектиране на две вещества, а това носи рикс. Единият препарат, наречен аденозин, симулира ефекта на физически упражнения, докато гадолиният - рядък тежък метал, създава контраст в изображенията, позволявайки на лекарите да забележат областите с намален кръвен поток.
Изображенията, генерирани с този метод, разчитат на способността на лекарите да разчитат и интерпретират зони от светлини и сенки. Възможно е дори опитни специалисти да не могат да постигнат съгласие за това, което се вижда на изображението. Наред с това, гадолиният крие опасности за пациенти, страдащи от бъбречна недостатъчност, чиято отделителна система не може се освободи напълно от веществото.
Екипът от Оксфорд работи върху метод, който се основава на процес, познат като Т1 картографиране. Той произвежда изображения, които по-лесно се разбират и не изисква инжектиране на гадолиний. T1 е времева константа, която описва времето, нужно на атомите, ударени от магнитните полета на радиовълните, за да се върнат към нормалното си термодинамично състояние.
Индивидуалните измервания не предоставят много информация, но картографирането на сърцето с тази техника дава възможност на лекарите да открият показатели извън нормата, които са признак за заболяване. По-дълги Т1 времена са индикация за повишени нива на вода, каквито има при редица сърдечни болести.
Сканирането на сърцето с Т1 измервания отнема само три минути, след което се създава цветна карта на органа, която се разчита по-лесно от монохромното ядрено-магнитно изображение. Изследователите планират да продължат работата си върху метода, като се надяват да разработят клинично изпитана техника с широко приложение.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване