12/13/15 11:40
(http://www.klassa.bg/)

Гръцки и турски изтребители си играят на нерви над Егeйско море

 Два изтребителя F-16 на гръцките ВВС са прихванали като цел турски боен самолет от същия модел, който е летял над Егейско море, оплака се Генералният щаб на турската армия. Според Анкара инцидентът е станал в неутрално въздушно пространство, съобщава "Български новини".
“Турски изтребител F-16 е изпълнявал учебен полет над неутрални води в Егейско море. По време на изпълнение на тренировъчния полет два F-16 на ВВС на Гърция са започнали да преследват нашия самолет, който освен това е бил прихванат на радарите им и като цел в продължение на 3 минути и 40 секунди”, съобщава турският Генщаб.

От там допълват и че техният пилот е предприел необходимите действия. Анкара не признава 10 мили от въздушната зона на Гърция в района на островите в Егейско море, благодарение на което често се случва гръцките ВВС да преследват навлезли в това пространство. Според данни на Генщаба в Атина през 2014 г. са били регистрирани 1269 нарушения на въздушното й пространство от страна на турците. Сред тях има и 14 полета, които са били осъществени над територията на самата Гърция. За първите 10 месеца на 2015 г. пък са били засечени общо 1233 такива полета, 31 от които над гръцката територия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване