12/13/15 13:36
(http://www.dnevnik.bg/)

Радан Кънев пред общинари: Реформаторският блок трябва да е единен и в опозиция


След като ГЕРБ от юли управлява на национално ниво с АБВ и ДПС, а на местно ниво не е в коалиция с общинските съветници на Реформаторският блок, единният блок трябва да излезе в опозиция. Така аргументира лидерът на ДСБ Радан Кънев искането на партията му за оттеглянето на доверието от правителството пред общински съветници, предимно от неговата формация, на семинар в Поморие. Той не изключи вариант целият Реформаторски блок да излезе в опозиция, въпреки че вече лидерът на СДС Божидар Лукарски, който е икономически министър, вече заяви, че остава във властта.

"Едно от най-забавните неща, които чух по медиите в последните дни, е, че с оттеглянето ми е емоционална реакция", започна речта си Кънев и уточни, че реакцията му е по-скоро консервативна. "Става дума за изчистен политически ход. Не е емоционален."

По думите му след местния вот есента в огромната част от общинските съвети има избрани десни мнозинства - едно препотвърждаване на реформаторския курс. "Българските избиратели на местните избори гласуваха за десни мнозинства в местната власт, за да подкрепят дясното мнозинство в парламента, да дадат нова енергия за повече десни, реформаторски политики през 2016 г.", посочи лидерът на ДСБ и уточни, че ГЕРБ и РБ са тези две политически сили, спечелили изборите и оформили се като първа и втора политическа сила.

Според него обаче тези десни мнозинства са били проиграни. "В тази зала има стотици десни общински съветници и кметове. В огромна част българската десница има мнозинство, къде ГЕРБ и РБ, къде и с други партии в дясноцентър. Не би трябвало да има проблем да има дясно мнозинства. Месец и половина по-късно питам къде са десните мнозинства, какви десни реформи ще извърши 2015-2019. С единични изключения, ги няма", заяви той и добави, че само във Видин и Стамболийски имало постигнато коалиционно споразумение.

По думите му това е последица от липсата на дясно мнозинство в парламента. "От централата на ГЕРБ така, както беше забранено да правят с вас мнозинства, така вече и в българския парламент мнозинството беше зачеркнато от лятото на 2015 г. От средата дясното мнозинство беше заменено от ГЕРБ, АБВ и ДПС. Мнозинство на тройната коалиция. Изчезна дясното", заяви Радан Кънев и последваха силни аплодисменти.

Кънев заяви, че оттеглянето на ГЕРБ от юлския компромис за промените в конституцията, вотът на ГЕРБ против подписаното предложение и подкрепата за АБВ, които не са част компромиса, не било изненада. "Затова казвам, че е смешно да се говори за емоционална реакция, като се знаеше от шест месеца. Това беше срещу реформаторите, реформите, срещу волята държавата да се управлява по друг начин. Точно тези наши предложения системно не минаваха и дори обратното - десетки предложения, които окастрят реформи, спират реформите, бяха приети."

Според него не ставало за три гласувания, както вчера лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов казал, а повече от 30. "Това от лятото се превърна в национална политика, а кулминацията беше триумфалното мнозинство за съдебната реформа. В българския парламент мнозинство, което не иска съдебна реформа, имаше и в предишния парламент - дори 240 депутати", посочи Кънев и добави, че в този парламент има 20-ина, които искат реформа, но тях ги имало и в 40-ия и 41-ия парламент, но в опозиция.

След това посочи, че и представителите на местната власт са спечелили изборите с програмата, която Реформаторският блок обещава на национално ниво. "Влязохме във властта, направихме компромис - работа с партията на президента Първанов, въпреки че не беше най-големият компромис. Знаете програмата много добре, знаете за какво получихте доверие - за промяна, за общини без БСП и ДПС, за спиране на кражбите. Това е програмата на РБ", каза лидерът на ДСБ и уточни, че Реформаторите са излъгани, като "през ноември с вас бяха нагли да ви кажат да не влизате в управлението, защото нищо няма да промените."

Анализът на Кънев сочи, че и огромната част от избирателите на ГЕРБ също искали промяна, но били излъгани през 2014 и 2015 г., че ГЕРБ иска дясно управление, че няма да управлява с БСП и ДПС. "Това позициониране на управляващите определя къде стоим ние спрямо тях." След това попита съветниците къде са и искат ли блокът да излезе в опозиция, което беше последвано от аплодисменти. "Ако националните лидери искаме да се сме единни, като вас, нашето решение трябва да е това", отговори Кънев.

"България трябва да има десни мнозинства. А те не могат да бъдат десни и плаващи. Дясното, скъпи приятели, никога не плава. Всички други могат да плават, колкото си искат, да ги лашкат вълните, да се люшкат из блатото. Вчера вятърът духа от Запад, днеска духа от Изток и плаващите политически субекти си плават по вятъра. Гледали сме го това много пъти. Днеска кихнал единият бандит, вчера се изкашлял другият и като се помръдне блатото от кихавицата и плаващата лодчица си плава. Дясното мнозинство се крепи около скалата, а не около блатото. Като излезем в опозиция в този парламент и с вашата политика в общинските съвети, който иска да се закача за скалата, да спира да плава", завърши речта си Радан Кънев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване