12/13/15 17:52
(http://www.dnevnik.bg/)

Христо Иванов: Големият въпрос е да приключим с безконтролността на главния прокурор


Най-важният въпрос за съдебната реформа е да приключим с темата за безконтролността на главния прокурор. Това обяви в ефира на Би Ти Ви подалият оставка министър на правосъдието Христо Иванов.

Той коментира като смешно твърдението, че той искал да махне от поста Сотир Цацаров и  той да бъде заменен с друг. Иванов призова Цацаров да обясни за какво му е да е безконтролна дейността му - за да разследва тези, които стоят зад политическата пирамида КТБ, или да не обяснява как беше съборена; за да разследва записите на разговорите между Румяна Ченалова и Владимира Янева или за да може, без да обяснява, да се извади извън кръга на разследваните.

Иванов допълни важността на реформата в прокуратурата и с провала на ключови дела, които се наричат "от особена важност", и липсата на прокурор, който да е поел отговорност за това. Нямам лоши чувства към главния прокурор, беше ми интересно да го наблюдавам като личност, натоварена с голяма власт, допълни Иванов. Според него наследникът на неговия пост трябва да се захване с привеждането на съдебната власт и прокуратурата в състояние да се борят с корупцията по високите етажи на властта.

Показателно би било, ако се заеме с неща, привидно по-важни за обществото. Иванов призова внесените вече нови предложения за промени в конституцията преди третото четене да бъдат разгледани не през януари, а веднага, защото въпросът не е личностен.

В отговор на въпрос Иванов посочи, че не се чувства предаден, и още веднъж повтори, че от самото начало е бил наясно докъде може да се простре предлаганата от него реформа, което се разбрало в разговор с премиера - "докъдето може да се получи съгласието на Цацаров". Според него всеки непредубеден зрител може да установи на коя страна е премиерът, ако гледа интервюто му пред "Панорама".

Независимостта не е нещо, което се дава, тя не може да бъде записана в конституцията, тя се взима и отстоява. Когато тези хора я поискат по този начин, никой не може да им я вземе, коментира още Иванов. За работата си през последната година той посочи, че е такава, че не го е било срам да гледа хората в очите, когато ходи по улицата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване