12/14/15 08:24
(http://www.klassa.bg/)

Италианец подарява музей за съвременно изкуство

 Собственик на частен музей в Италия търси убежище в Германия, при това не само за себе си, но и за колекцията си, в която има повече от 5000 произведения, пише в. „Билд“. През последните седмици Антонио Манфреди от Казория, собственик на Casoria Temporary Art Museum, е написал писма до няколко германски града от Бамберг до Кил с предложение към кметовете, което според „Билд“ гласи: „Подарявам всичките си съкровища. Те са на цена около 5 милиона евро“, а единственото условие е сигурността за изкуството и него самия. Манфреди е писал дори и до канцлера Ангела Меркел, но не получил отговор, твърди германския вестник.

„Наистина преди месец и нещо написах писма до Германия, Швейцария и няколко богати общини от Северна Италия с молба да приютят моята колекция с цел тя да бъде спасена” – това заяви за „Монитор” Антонио Манфреди - художник, скулптур и арт-директор на Музея за съвременно изкуство в намиращия се недалеч от Неапол град Казория.

Според смятания на Апенините за доста скандален деец на изкуството, той се решил на тази стъпка, тъй като местните власти, политиците от района и отговарящите за културата в страната шефове не били склонни да дадат и цент за издръжката и популяризирането на оценяваната на около 5 млн. евро колекция от 1200 авангардни творби от цял свят.

Другата важна причина за написването на молбата за съдействие до чуждестранни и италиански институции били получените от него през миналия август смъртни заплахи от неаполитанската мафия „ла камора”, заради официално внесено оплакване в прокуратурата срещу нея. На въпроса на „Монитор” дали е готов да дари колекцията си, както пише „Билд”, Антонио Манфреди отговори, че и това можело да се случи, стига обаче той да бъде назначен за уредник на приютилия я музей или пък галерия. В същото време по думите му творецът щял да продължи да се бори от Казория срещу ненавиждащата го камора и сляпата за истинското изкуство местна политическа класа. В края на разговора той посочи, че поне досега не бил получил никакъв конкретен отговор на разпратените от него писма със заявка от имотен меценат да спаси колекцията му.

От десетина години името на Антонио Манфреди буди духовете на Апенините с арт-изцепки, като еротични изложби, горене на творби и др. все в знак на някакъв протест. За последен път за него се заговори през август, когато подарената му от японския авангардист Каори Каваками скулптура „Възраждане” бе открадната от склад на общината в Казория. Тежката над два тона и оценявана на 200 хил. евро творба е била подарена от Каваками на Музея за съвременно изкуство в града, но неговият арт-директор я предоставил временно за ползване на кметството. Но докато Манфреди бил на почивка недобросъвестен чиновник бил взел скулптурата за непотребно желязо и наредил да бъде преместена в нарочен депозит. След няколко дни тя обаче изчезнала от там, задигната най-вероятно от търговци на скрап. Манфреди съответно прави донос до карабинерите, като посочва като крадци приближени на камората. След няколко дни той получава по телефона заплахи от неизвестен мъж, че краката му ще бъдат натрошени ако продължавал да си вре носа там, където не трябва. Вероятно това предупреждение е станало един от основните поводи за разпращането на писмата – молба за нов подслон на колекцията.

Иначе завчера Антонио Манфреди, който продължава да работи в Казория, откри в Музея за съвременно изкуство изложба на творби на съвременни художници и скулптури от Уелс.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване