12/14/15 08:31
(http://www.klassa.bg/)

Националният фронт губи от консерваторите на Саркози във Франция

 На втория тур на местните избори във Франция Националният фронт на Марин льо Пен не успя да спечели местните избори в три ключови области въпреки добрите позиции на партията след първия тур, предаде Ройтерс, като се позова на първите екзитполове. Консерваторите на Никола Саркози имат отчетлива преднина. Според АФП, в крайна сметка Националният фронт не печели в нито един регион.

До резултата се стигна, след като управляващите социалисти на Франсоа Оланд оттеглиха кандидатите си в две от областите и така „даде рамо” на основния си политически противник, само и само националистите да не вземат властта. Така Марин льо Пен взе само 42,5 на сто от гласовете в северния регион, в който трябваше да се бори срещу дясноцентристки кандидат (който спечели останалите 57,5 на сто). Племенницата на лидера Марион Марешал- льо Пен загуби битката на югоизток с 45,5% срещу 54,5%, които отидоха при консерваторите.

И на двете места избирателната активност беше над 50 на сто – значително повече от първия тур. На Изток, където социалистите останаха в битката, те завършиха трети – кандидатът на Саркози бе първи, а този на льо Пен – втори.

Ако официалните резултати повторят тези от езкитполовете, това ще е сериозен удар по амбициите на Марин льо Пен за силно представяне на президентските избори през 2017 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване