12/14/15 18:04
(http://www.dnevnik.bg/)

Съдии отново се събраха на протест пред Съдебната палата


Съдии отново се събраха на стълбите на Съдебната палата на протест, като този път носят на дрехите си символи и знаци с изображението на Темида. Те раздават тези символи на дошлите да ги подкрепят около 300 граждани и адвокати.

Повод за протеста им е орязаната в парламента съдебна реформа, а към акцията им прикани Съюзът на съдиите - най-голямата магистратска организация преди два дни.


"Независимостта на съда и качественото правосъдие е европейски проблем. ЕС е единна зона на сигурност свобода и справедливост. Хората, които отговарят за това, са съдиите. Когато те са зависими и когато липсва отговорна пред обществото прокуратура, се заплашват европейските ценности и проблемът излиза извън територията на България", заяви пред "Дневнкк" съдия Стоян Мадин, член на управителния съвет на Съюза на съдиите и съдия в Софийския районен съд. Той каза, че ако не вярва, че действията на магистратите ще имат успех, не би излизал пред Съдебната палата.

"Искаме ясно да заявим, че не искаме половинчата реформа", подчерта съдия Мадин. По думите му темата се дискутира доста по-свободно след словото на съдия Лозан Панов - председател на Върховния касационен съд в петък, и след излизането на съдиите с тогите същия ден. 


Миналия петък съдии от Върховния касационен съд, Софийския районен съд, Софийския градски съд и други съдилища застанаха за пръв път пред Съдебната палата с тогите си, за да изразят недоволството си срещу орязването на "историческия компромис".

Очаква се малко по-късно към събралите се пред Съдебната палата да се присъединят и протестиращите, които традиционно вече няколко дни се събират всеки ден пред парламента.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване