12/14/15 16:05
(http://www.dnevnik.bg/)

Съюз на съдиите: Съдебният съвет нарушава съдебната независимост, вместо да я отстоява


"Възниква въпросът дали именно Висшият съдебен съвет (ВСС) не нарушава независимостта на съдебната власт (която по закон е длъжен да отстоява) чрез извършване на проверка на съдиите в съответните съдилища, като им вменява дължимо поведение, което остро противоречи на процесуалните закони и на Конституцията на Република България."

Това се казва в официално писмо на Съюза на съдиите в България, адресирано до ВСС.

А поводът е

решение на съвета от последното му заседание в четвъртък, според което трябва да бъде извършена проверка от Инспектората към ВСС и Етичната комисия на председателите на Софийския районен съд, Върховния касационен съд и Районния съд – Пазарджик, както и на отделни съдии в тези съдилища. 

Причината

за така взетото решение е, че са заведени четири наказателни дела от частен характер за клевета по тъжба на Румяна Ченалова срещу членове на ВСС (Галя Георгиева и Димитър Узунов), без ВСС да бъде "своевременно" уведомен за това обстоятелство. ++

В писмото на най-голямата съдийска организация се отбелязва, че забележката на ВСС към председателите на съдилищата и съответните съдии, докладчици по делата, че не са уведомили кадровия орган за заведените дела срещу негови членове, "не само не почива на буквата и духа на закона, но и вменява на съда като дължимо едно незаконосъобразно поведение, коренно противоречащо на принципите за независимост и безпристрастност".



От ССБ изтъкват и аргументи в защита на тезата си

- нито една разпоредба от действащото законодателство не задължава председателите на съдилища или съответните съдии - докладчици по делото, да уведомяват някоя от страните по него за образуването му преди неговото насрочване в открито съдебно заседание.

Не само че нямат такова задължение, те нямат и право да разгласяват каквато и да било информация във връзка с делото преди първото открито заседание по него. Още по-малко липсва основание за уведомяване на самия ВСС като орган на съдебната власт, който не е страна по тези производства.

"С оглед на гореизложеното е ясно, че искането за проверка няма правно основание, а изхожда от длъжностните качества на лицата, срещу които са заведени делата – членове на кадровия орган на съдиите докладчици", пише още в отвореното писмо.

Според съдийската организация с това решение на кадровия орган на съдебната власт се стига до

абсурдна ситуация, при която Инспекторатът и Етичната комисия ще проверяват съответните съдии за пропуснато поведение

(уведомяване на ВСС за образувани дела), извършването на което би било в пряко нарушение на Кодекса за етичното поведение на българските магистрати.

"Когато източникът на нерегламентираната намеса е вътрешен и така явно и безкритично заявен, възниква и допълнителният риск за авторитета на съда, защото се създава вредното впечатление у гражданите, че представителите на съдебната власт, когато са страни по дела, не са равнопоставени на останалите правни субекти", завършва писмото. 

Миналата седмица членът на ВСС Галя Георгиева се възмути, че двамата с Узунов не били уведомени за делата, и заподозря заговор между съдии, уволнената съдия Румяна Ченалова и бившия зам.-министър на правосъдието Петко Петков, целящ дисциплинарните наказания срещу бившата съдийка да бъдат отменени от Върховния административен съд.

"Като член на съвета съм длъжна да ви уведомя за тези факти. Този колективен орган изпада в смешна ситуация да бъде въртян на пръста от един магистрат с дисциплинарни производства и да стане смешен с процесуалните доводи, които очевидно ще бъдат използвани пред ВАС. Тук става реч за авторитета на ВСС", мотивира се Георгиева, цитирана от сайта "Съдебни репортажи". 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване