12/15/15 07:52
(http://www.klassa.bg/)

Curiosity за пръв път изследва дюните на Марс

 Изкачвайки се бавно по склоновете на планината Шарп, роувърът Curiosity за пръв път достигна до марсиански дюни и това е първото проучване на активни дюни на друга планета, пише Popular Science. “Дюните Багнолд” заобикалят северозападния край на планината. Някои от тях са с височината на двуетажна къща и все още са активни. Сателитни изображения показват, че ветровете на Червената планета преместват дюните с до 90 сантиметра на година.
Curiosity е не само първият марсиански апарат, достигнал до дюни, но и първият в историята на космическите изследвания. “Активни дюни досега не са посещавани другаде в Слънчевата система, освен на Земята,” посочва американската Национална космическа агенция (NASA).
Роувърът ще вземе проба от пясъка, за да го анализира в лабораторията на борда си. Сондата ще търси информация за състава на дюните и начина, по който вятърът ги формира. “Тези дюни имат различен строеж от дюните на Земята,” казва Натан Бридж от екипа на Curiosity. “Вълните, образувани от пясъка са значително по-големи от тези на земните дюни и ние не знаем защо. Имаме модели, базирани на по-ниското атмосферно налягане. Необходима е по-висока скорост на вятъра, за да се преместят частици. Сега разполагаме с първата възможност за детайлни наблюдения,” изтъква ученият.
Главната цел на Curiosity сега е да изследва планината Шарп - 5500-метровото възвишение, което се издига в кратера Гейл. Роувърът ще проучи геоложките пластове на Шарп, търсейки данни за миналото на Червената планета.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване