12/15/15 07:50
(http://www.klassa.bg/)

Астрономи откриха ураган на повърхността на кафяво джудже

 Голямото червено петно на Юпитер е най-продължителната буря, наблюдавана в Слънчевата система, но сега тя се изправя пред съперничеството на подобен феномен в друга звездна система, пише Space. “Екзобурята” е открита не на газов гигант, а в най-горните слоеве на малка звезда.
Кафявите джуджета са група от звездни обекти, които се отличават както със звездни, така и с планетарни характеристики. Наричани “неуспели звезди”, кафявите джуджета са твърде масивни, за да бъдат класифицирани като планети, но твърде малки, за да се определят като звезди. Те са мост между планетите и звездите и могат да тежат много пъти масата на Юпитер. В известен смисъл те са небесни мелези, които имат качества както на звезди, така и на планети, но не могат да се определят като нито едно от двете.
Въпреки че в ядрото на някои от по-масивните кафяви джуджета, каквито джуджетата от клас М и L, например, може да има термоядрен синтез, той не може да повиши температурите повече от няколко хиляди градуса. Вследствие на това в атмосферата им може да се формират слоеве и облаци - феномен, характерен за планетите, а в случая и мощни бури.
Астрономи са открили, че голямо тъмно петно на повърхността на кафявото джудже W1906+40 не е плод на магнетизъм и не е звездно петно, а всъщност е атмосферно явление. Това е огромна буря близо до полярния регион.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване