12/15/15 06:18
(http://www.dnevnik.bg/)

ЕК ще разкрие плановете си за по-ефективна гранична охрана

Европейската комисия ще приеме във вторник амбициозен пакет мерки за справяне с бежанската криза, който включва предложение за европейска гранична и брегова охрана.

За формирането на такава служба до края на годината призова председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент на 9 септември.

Някои от страните членки обаче не са въодушевени от идеята да предоставят такива правомощия на ЕС в деликатни области като суверенитета, уточнява Би Би Си.

ЕК предлага звено с повече правомощия от тези, с които разполагат екипите на европейската гранична агенция "Фронтекс".

Държави като Полша обаче заявиха, че няма да приемат европейски гранични служители на територията си без предварително одобрение на приемащата страна.

"Фронтекс", която е базирана в Полша, е готова да изпрати свои служители в Гърция, където близо 800 000 пристигнаха по море тази година. Повечето от тях са бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан.

Агенцията твърди, че нейната работа е да помогне за укрепването на граничния контрол, но под командването и контрола на властите в съответната страна.

Особено безпокойство в ЕС предизвиква граничния контрол в Гърция. Според "Фронтекс" едва 1 от всеки 5 мигранти, пристигнали на гръцкото крайбрежие, са били заловени от граничните служители. Критиките към Атина се засилиха, след като стана ясно, че поне двама от атентаторите в Париж са влезли в ЕС през Гърция.

Според европейския комисар по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос новата служба трябва да има около 1000 служители с мандат да се намесват, когато националните правителства не могат да защитят външните граници на ЕС.

Граничният контрол и борбата с тероризма ще са основна тема на предстоящата на 17 декември среща на лидерите на страните членки в Брюксел.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване