12/15/15 07:53
(http://www.klassa.bg/)

Луните Енцелад и Тетида образуваха „око на космически бик“

 Луните на Сатурн Енцелад и Тетида са се подредили почти идеално в полезрението на камерите на сондата Cassini, наподобявайки око на космически бик. На уебсайта си Националната космическа агенция на САЩ (NASA) посочва, че двата спътника не само се намират на една линия, но и на относително еднакви разстояния от апарата, благодарение на което изображението дава добра представа за относителния им размер. Енцелад е с диаметър 504 километра, а Тетида – 1062 километра. 
Изгледът показва неосветената страна на пръстените на Сатурн. Фотографията е направена с камерата на Cassini в червения диапазон на светлината. Изображението е заснето от разстояние приблизително 2.1 милиона километра от Енцелад, като за Енцелад резолюцията е 12 километра на пиксел. Тетида се намира на 2.6 милиона километра и резолюцията е 16 километра на пиксел. 
Cassini е съвместен проект на NASA, Европейската космическа агенция (ЕКА) и Италианската космическа агенция. Сондата обикаля в орбитата на Сатурн вече повече от едно десетилетие. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване