12/15/15 00:14
(http://pik.bg)

Павлопулос: Отношения с България са толкова добри, че могат да бъдат за пример

Павлопулос: Отношения с България са толкова добри, че могат да бъдат за пример

Двустранните отношения между България и Гърция, възможностите за задълбочаване на парламентарните контакти и сътрудничеството с Европейския парламент обсъдиха на среща председателят на Народното събрание Цецка Цачева и президентът на Гърция Прокопис Павлопулос.

Гръцкият президент е на двудневно държавно посещение по покана на българския държавен глава Росен Плевнелиев. Председателят на парламента Цецка Цачева отбеляза, че България високо цени разбирателството и добросъседството с Гърция.

Отношенията между двете страни имат стратегически характер, те са приятелски, партньорски и съюзнически, допълни тя. Нашите два народа са свързани от вековни културни и исторически връзки и политиците и държавниците трябва да направят така, че общуването между гражданите и бизнеса да бъде по-лесно и достъпно, подчерта Цецка Цачева. Тя отбеляза, че в българския парламент има Група за приятелство с Гърция и народните представители ще работят за интензифициране на парламентарното сътрудничество, съобщиха от НС.

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос отбеляза, че двустранните отношения между България и Гърция са толкова добри, че могат да бъдат пример за целия регион. Нашите две страни са преминали големи трудности, преживели са периоди без демокрация, а са много по-близко до големите идеали на Европа от редица държави, отбеляза той. По думите му парламентите на двете страни могат да си сътрудничат още по-тясно, както и да си взаимодействат с Европейския парламент. Миграционният натиск също беше тема на разговора между председателя на парламента и президента на Гърция. Никога повече от днес Европа не е имала такава нужда от обща политика, от солидарност, отбеляза Цецка Цачева и заяви, че България полага максимални усилия за опазване на границите на Евросъюза. Председателят на Народното събрание подчерта, че е особено важно бързо да бъде ратифицирано тристранното споразумение за полицейско и митническо сътрудничество, подписано на 25 май 2015 г. в София между нашата страна, Гърция и Турция, защото е добра основа за повече координация и съвместна работа. България разглежда Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/ като водещ политически формат за регионално сътрудничество, посочи Цецка Цачева. Убедени сме, че трябва да се утвърждава неговата роля като най-важен политически формат и фактор за успешната и пълноценна европейска интеграция на страните от Западните Балкани, допълни тя.

Председателят на парламента заяви, че нашата страна е благодарна на Гърция за подкрепата на българската кандидатура за трансформирането на Регионалния секретариат за парламентарно сътрудничество в ЮИЕ със седалище София в постоянен секретариат на Парламентарната асамблея на ПСЮИЕ.

Президентът Прокопис Павлопулос отново изрази подкрепата на Гърция за българската кандидатура, като отбеляза, че страната ни има опит като седалище на Регионалния секретариат и е член на ЕС, което ще е от полза за регионалното сътрудничество. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване