12/15/15 07:44
(http://www.klassa.bg/)

Съдии газят Етичния кодекс на Темида с протест

 Съдии погазиха Етичния кодекс на Темида като застанаха рамо до рамо с известни адвокати на прикрит протест пред Съдебната палата в столицата срещу промените в Конституцията, приети на трето четене в парламентарната комисия вчера. Според юристи магистратите нарушават принципа на независимост на съдебната власт като включват в изявите си и защитници, които може би и в момента се явяват пред тях като адвокати на различни лица, сблъскали се правосъдието.

Друго нарушение е това, че се обявяват против приет от Народното събрание нормативен акт, каквото право нямат. По закон те не могат да кометират законите, а са длъжни само да ги прилагат, възмущават се техни колеги, които отказват да се включат в протеста.
Освен това, в разрез с етичните норми на Темида, съдиите ползват отличителни знаци като тоги и баджове с принтирани на тях везни, изобразяващи съдебната власт. Целта на това е да се създаде усещането у хората, че цялата система е зад гърба им, а не няколко човека, членуващи в частна организация, каквато е Съюзът на съдиите, категорични са техни колеги.
В магистратските среди се твърди, че хепънингите, които започнаха още минали петък, всъщност подгряват кандидатурата на вече веднъж отхвърлената от ВСС Нели Куцкова за шеф на Софийския апелативен съд. Според неофициална информация протестърите щели да се появят и пред Народното събрание в сряда, когато се гласуват окончателно промените в основния закон и имали намерени да попречат на депутатите да влязат в зала, за да не успеят да упражнят вота си.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване