12/15/15 09:52
(http://pik.bg)

Танев отрича у нас да има висше ислямско училище

Танев отрича у нас да има висше ислямско училище

Министърът на образованието и науката Тодор Танев отрича и не признава у нас да има висше ислямско училище. Това става ясно от писмения отговор на самия министър до депутат.

“Не сме получавали информация за съществуването на Висш ислямски институт в София, който да се самоопределя за висше училище”, пише Танев. На интернет сайта на училището обаче е посочено: “Висш ислямски институт (ВИИ) е първото самостоятелно висше училище на мюсюлманите в България, което се определя като висше училище на мюсюлманското изповедание в странaта”. 

Висшият ислямски институт е създаден с решение на Министерския съвет от 9 март 1998 г., въз основа на Закона за изповеданията. “В утвърдения от МС Правилник за устройството и дейността на ВИИ, той се определя като висше училище на Мюсюлманско изповедание (Главно мюфтийство) в България със статут на юридическо лице”, пише още на сайта на ВИИ. Дори се посочва, че към момента се приемат студенти-бакалаври, със срок на обучение четири години. 

“Висшето образование у нас е светско и независимо от идеологии, религии и политически доктрини. То се осъществява в съответствие с общочовешките ценности и националните традиции”, пише още министърът на образованието. 

Тодор Танев обаче припомня, че по искане на Главното мюфтийство у нас има три средни общообразователни духовни училища в Русе, Момчилград и Шумен. В тези училища се обучават ученици от 9 до 12 клас.

“През 2010 г. със заповеди на министъра са утвърдени актуализирани учебни планове за обучението в посочените училища, като са намалени часовете за духовни предмети, за да се освободят часове за избираемата подготовка по български език и литература във връзка с подготовката на учениците за държавните зрелостни изпити. Учебният процес протича на български език с изключение на предмета “Коран и Керим”, където текстовете са на арабски или на турски език, но обсъжданията трябва да става на български език”, пише още образователният министър и допълва, че обучението в трите училища е под контрола на МОН и на регионалните инспекторати по образование.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване