12/18/15 08:12
(http://www.klassa.bg/)

Белият дом: Атаката на Турция по Су-24 в изгода на САЩ е „нонсенс”

 Говорителят на Белия дом коментира думите на руския президент Владимир Путин за сваления от Турция руски самолет Су-24. „САЩ не искат да провокират конфликт” между Русия и Турция, каза на редовен брифинг пред журналистите Джошуа Ърнест.
„Наличната за инцидента информация показва, че руският военен самолет е нарушил въздушното пространство на Турция. Турция е съюзник на САЩ в НАТО и ние решително подкрепяме правото на Турция да защитава своите територия и въздушно пространство... Това е нонсенс. Ние, безусловно, нямаме интерес от това, да провокираме конфликт между един от нашите близки съюзници в НАТО и Русия”, каза Ърнест. 

В четвъртък по време на Голямата си пресконференция президентът на Русия допусна потенциалната възможност руският Су-24 да е бил свален от Турция като резултат от някаква провокация на САЩ. 

„В същото време САЩ призовават и Русия, и Турция да намерят път за деескалация на напрежението помежду им”, подчерта говорителят на президента на САЩ. „С оглед на значителните предизвикателства, с които ние се сблъскваме в Сирия, ние предпочитаме Русия да намери начин да работи в духа на голямото сътрудничество със САЩ и нашите партньори от коалицията, която, всъщност, включва и Турция”, каза още Ърнест. 

По думите му, американската администрация не споделя позицията на руския президент, който заяви, че подходите на Русия и САЩ в Сирия като цяло съвпадат. „Ние сме съгласни относно необходимостта от политически преход към ново правителство в Сирия, но САЩ смятат, че въоръжените сили на Русия се занимават в Сирия по същество с подкрепата на сегашната власт в Дамаск начело с президента Башар Асад. Това не съответства нито на политиката, нито на възгледите, нито на приоритетите на САЩ”, заяви Ърнест. 

По думите на говорителя на Белия дом, администрацията на САЩ не вижда политическите курсове на Москва и Вашингтон спрямо Сирия по начина, по който го прави руския президент. При това Ърнест заяви, че разликата в оценките на Москва и Вашингтон може да се обясни, „преди всичко”, с това „до каква степен е изолирана в момента Русия”. Това, което „президентът Путин се опитва да внуши на международната общност”, че курсът на Русия спрямо Сирия „съответства на политиката на САЩ”, може да се оценява като „най-свежото свидетелство за дискомфорта”, който изпитва Москва от наложените й от Запада санкции, смята говорителят на Белия дом. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване