12/18/15 18:37
(http://pik.bg)

Болнична дейност за 55 млн. лева няма да бъде разплатена от Здравната каса

Болнична дейност за 55 млн. лева няма да бъде разплатена от Здравната каса
Дейност на болниците в размер на около 55 милиона лева няма да бъде разплатена от Здравната каса. Сумата беше оповестена след последното за годината заседание на Надзорния съвет на НЗОК, съобщи БНР.
Болниците в страната, с които Касата има договори, са 360, а в подадените от тях отчети са регистрирани около 55 млн. лева надлимитна дейност, обясни Ганка Аврамова, директор на бюджетната дирекция в НЗОК. 
От НЗОК не предоставят суми за конкретни болници. По информация на „Хоризонт“, МБАЛ "Александровска" е с 2,3 млн. лева, а частната "Токуда" - с близо 4 млн. лева. Твърди се, че в този диапазон са и неразплатените дейности на Института за спешна помощ  "Пирогов" и на Военномедицинска академия. Има болници, които твърдят, че стриктно са се вместили в лимитите. Сред тях са частната софийска "Софиямед" и Пловдивската университетска болница "Св. Георги“. 
Аврамова отчете, че Касата ще прехвърли 18.5 млн. лева плащания към болниците и аптеките за следващата година, като уточни, че това не е дефицит, а отложени плащания. Към Бюджет 2016 е прехвърлено и друго голямо перо, което НЗОК трябваше да разплати – задълженията към чужди европейски фондове за българи, които са се лекували в Европейския съюз. Общоевропейските здравни каси искат България да им плати 136 милиона лева, но за 2016 година обаче е предвидена по-малко от половината от тази сума - 60 млн. лева. Те ще покрият задължения, по които иначе ще започнат да текат лихви. Останалата сума ще бъде позиционирана в следващ бюджетен период - през 2017 година. 
В началото на 2016 година болниците у нас ще работят с пари, изчислени на база на дейността им през първото тримесечие на 2015-а и прогнози за обема на някои нови дейности. 
Надзорният съвет на НЗОК прие последните разчети за приходи и чакащи плащания. 23,5 млн лева са надсъбраните от НАП здравноосигурителни плащания, над 10 млн. лева е превело Министерството на финансите за хората, чиито осигуровки плаща държавата. Още 3 милиона лева са преведени от Министерството на здравеопазването.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване