12/18/15 08:23
(http://www.klassa.bg/)

Гейзерите на луната Енцелад мистериозно отслабват

 Прочутите гейзери на луната на Сатурн Енцелад, под чиято ледена покривка се крие океан, са се променили, пише Space. Гейзерите, който изхвърлят материал от океана в южния полярен регион, са забелязани за пръв път от орбитиращия около Сатурн апарат Cassini през 2005 година. Сега, ново изследване на данните от сондата показва, че дебитът на гейзерите е намалял с между 30 и 50 процента оттогава. 
Откритието не означава, че струите на Енцелад ще изчезнат напълно, казва ръководителят на проучването Андрю Ингерсол от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена. Той добавя обаче, че не е ясно какво точно се случва. Възможо е пукнатините, през които гейзерите излизат да се стесняват с натрупването на материал по стените им, предполага Ингерсол. Възможно е също така налягането в резервоарите, захранващи струите, да варира в рамките на определени периоди от време, добавя ученият. 
Широкият 530 километра Енцелад е дом на глобален океан от солена течна вода под ледена покривка. Океанът е течен, тъй като мощните гравитационни усуквания и разтягания на луната генерират вътрешна топлина чрез приливни сили. През 2013 година екип от Университета на Айдахо откри, че количеството материал, изхвърляно от гейзерите се променя в зависимост от позицията на Енцелад в елиптичната му орбита около Сатурн. Оказва се, че струите, произвеждани от гейзерите са по-ярки, когато спътникът е далече от опасаната с пръстени планета. 
Новите резултати без съмнение ще се превърнат в предмет на дискусии сред учените, много от които биха искали да изследват по-детайлно струите на Енцелад. Гейзерите предоставят възможност за изследване на океана на луната за следи от живот, без да се налага приземяване на повърхността.
Cassini ще прелети за последен път покрай Енцелад на 19 декември на височина 4999 километра и с това ще приключи една вълнуваща глава от изследването на Слънчевата система. На уебсайта си американската Национална космическа агенция (NASA) посочва, че сондата ще продължи да проучва луната до края на мисията си през септември 2017 година, но от значително по-голямо разстояние. При предстоящото прелитане апаратът ще измери топлината, която се излъчва от вътрешността на Енцелад. “Информацията за количеството топлина в сърцето на Енцелад ще хвърли светлина върху забележителната геоложка активност на луната и това прави последното прелитане фантастична научна възможност,” казва Линда Спайлкър от NASA. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване