12/18/15 12:59
(http://pik.bg)

Два нови блока ще приютят социално слаби в София

Два нови блока ще приютят социално слаби в София

Два нови жилищни блока се строи столична община в „Модерно предградие”, „Люлин” и в район „Възраждане”, който е за обезщетени собственици. Това заяви зам.-кметът на София Ирина Савина, в рамките на семинар за бюджета на общината за следващата година.

В „Люлин” и „Модерно предградие” блоковете се строят със средства от ОП Региони в растеж. В Люлин блокът 959, който преди 20 г. е бил замразен на някакъв етап от строежа и сега се довършва и там ще има жилища за социално слаби семейства. В блока ще са 30. В „Модерно предградие” ще се изгражда нов четириетажен блок. Общо апартаментите от двата блока са 71. Във „Възраждане” блокът ще е също нов. Проектът е готов.

Предстои издаване на разрешение за строеж и обявяване на процедура в началото на 2016 г. като там ще бъдат настанени семейства, които са обезщетявани преди двайсетина години, защото навремето са им отнели имотите, заради изграждането на булеварди и ключови инфраструктурни проекти в София. В блока във Възраждане ще бъдат 29 апартамента. Най-много средства като всяка година в ресор „Инвестиции и строителство", са отделени за образование и изграждане на нови детски градини и разширението на такива и за модернизацията на детски градини и училища. На второ място са средствата за ВиК и отчуждаване, които са приоритетни.

През тази година бюджетът на направлението е малко по-малък, но за сметка на това имаме изключително отговорната задача да успеем да защитим максимално голям брой проекти по различните програми и да започнем с изпълнението им, за да можем да гарантираме една добра сума в капиталовата програма през следващите години, смята Савина. Тя подчерта, че при подготовката на проектите за европейско финансиране никога не са разделяли града на централна градска част и крайни квартали, а винаги са гледали нуждите там, където са съответните направления. Има проекти, които са за разширението на централната градска част, има зони, които са включени в интегрирания план за градско възстановяване и развитие, които включват райони като „Надежда“, „Връбница“, „Красна поляна“ и „Илинден“, така че почти навсякъде ще се опитваме да финансираме от различни възможни източници, посочи Савина. Към настоящия момент освен тези проекти, които подаваме към предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

В „Люлин“, „Модерно предградие“, „Симеоново“ и „Горубляне“ планираме подготовката с европейски средства на регионален тип. Това е най-важният документ, който се изисква от Брюксел, за да може на базата на него консултантите да извадят най-ключовите и приоритетни проекти за изграждане на канализация и подмяна на водопровод, за да бъдат включени в апликационна форма.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване