12/18/15 15:15
(http://pik.bg)

Министър Лиляна Павлова: От 265 общини, само 11 имат общ устройствен план

Министър Лиляна Павлова: От 265 общини, само 11 имат общ устройствен план

"Необходимостта всяка една община в България да има общ устройствен план е безспорна. Това каза от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, в отговор на питане от народния представител Манол Генов, относно политиката на правителството за справяне с изоставането от страна на общините за изработването и приемането на общи устройствени планове (ОУП) и как ще се преодолява невъзможността да се прави промяна на предназначението на земи в селища без ОУП, съобщава "Фокус".

„Проблемът съществува от 15 години и ние виждаме невъзможност този процес да бъде завършен. От предишния ни мандат приложихме по-строги мерки – този, който няма общ устройствен план и не е провел процедурата да се изготви такъв, да не може да прави промяна на предназначението”, посочи министър Павлова. „На места виждаме, че има упорство, което е нарочно, за да могат да правят план-извадки и така да достигнат до презастрояване и на Черноморието и на планинските курорти, по един безразборен начин”, допълни министърът. Лиляна Павлова поясни, че от 265 общини, само 11 имат общ устройствен план, въпреки достатъчния финансов ресурс, който е предназначен за осъществяването на този процес.

В реплика народният представител Манол Генов изтъкна като положителен факта, че има достатъчно финансов ресурс и са предвидени средства в тази посока, но попита на колко кмета са наложени санкции до момента, в рамките на правомощията по закон.

„Как ще преодолеем именно това нежелание на общините и как ще ги принудим да си изработят тези технически задания, за да може наистина този срок, който е поставен 1 януари 2019г., от оптимистичен да се превърне в реален”, попита още той.
В дуплика министър Павлова потвърди, че законът наистина предвижда възможност за санкции, но на този етап е даден известен толеранс на кметовете. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване