12/18/15 21:04
(http://pik.bg)

Плевнелив: Най-голямата криза у нас е липсата на гражданско доверие, а не политическа такава (обновена)

Плевнелив: Най-голямата криза у нас е липсата на гражданско доверие, а не политическа такава (обновена)

Най-голямата криза у нас е липсата на гражданско доверие, а не политическа такава. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в предаването „Панорама” на БНТ.

„Оставката на даден министър или кабинет не е проблем. Трябва да има сътрудничество между всички”, призова държавният глава.

„Аз подкрепям номинацията на Екатерина Захариева за министър на правосъдието. Тя допринесе много за разрешаването на редица проблеми в държавата. Изборът й е заявка за експертност, добронамереност и надпартиен подход. Ако тя получи подкрепа в НС, съдебната реформа ще стигне много далеч", предрече Плевнелиев.

"Народът не вярва, че съдебната системата произвежда справедливост. Голяма част от магистратите не са мотивирани - това също е проблем. Да не говорим, че едно най-обикновено дело се влачи 10-15 години. Трябва да работим за подобряването на тези условия", заяви президентът.

"За първи път имаме разделяне на ВСС на две камери - това е крачка към подобряване, но недостатъчна. Трябва да направим още", подчерта Плевнелиев и допълни: "Съдебната реформа е реформата на реформите".

Попитан за Радан Кънев и решението на ДСБ той заяви: "Учудвам се на ситуацията, в която изпадат част от Реформаторския блок - без да казвам конкретни имена".

Относно референдума за електронното гласуване Плевнелиев каза: "Предстои до края на януари НС да вземе конкретно решение. Надявам се депутатите да не са забравили за него, защото аз няма".

"Имаме добър диалог с премиера Борисов, въпреки че не винаги сме на една позиция, но пък цари сътрудничество", увери държавният глава.

"2016 трябва да е годината на смели реформи. Няма как да има промени, ако няма стабилност. Типичен пример за сигурност е начинът, по който пазим границите си", категоричен бе Плевнелиев.

Попитан за конфликта Русия - Турция, той заяви: "Външната политика е изключителен инструмент за успеха на една държава. Трябва да се знае кои сме ние и за какво се борим. Докато съм президент България ще бъде активен член на ЕС и НАТО".

Относно кибератаките в изборния ден Плевнелиев заяви, че това са атаки срещу Българската демокрация. Той се закани скоро да има нов Консултативен съвет за национална сигурност, който да е точно по темата "интернет сигурност".

Плевнелиев обаче не посмя да каже коя е българската кандидатура за генерален секретар на ООН. Все пак той заяви, че кампанията на Бокова е изключително успешна, но ще изчака правителството да излезе с конкретно име.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване