12/18/15 08:18
(http://www.klassa.bg/)

Путин няма да пуска корени в Сирия (какво каза руският президент)

 Руският президент Владимир Путин заяви, че на Москва не е необходима военна база в Сирия. „Това  е съществена инфраструктура, в която трябва да се влагат пари. Ние нямаме необходимост да пускаме там корени“, подчерта държавният глава на голямата си годишна пресконференция, провела се в четвъртък в  Центъра по международна търговия в Москва.

 „В Сирия в момента има наша авиация, има временни модули за хранене и почивка. Всичко това го събираме за два дни и вече е на нашите летища. А базата е съвсем друга история“, обясни Путин. Президентът поясни, че наличието у Русия на ракети със среден обсег, изстрелвани от море или от въздуха, й позволява да оперира на големи разстояния и й дава достатъчно възможности да нанася удари по потенциални врагове, поради което може и да няма нужда от постоянна база в Сирия. Путин каза, че Русия ще продължи въздушните удари в арабската република, докато сирийската армия има нужда от тях. Той анализира начина, по който е възникнала терористичната групировка "Ислямска държава". Според него тя защитава нелегалната търговия с петрол и вероятно икономически интереси на трета страна в региона. Путин заяви още, че подкрепя инициативата на САЩ за подготовка на резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно Сирия, предаде ТАСС. В същото време обаче президентът подчерта, че Русия никога няма да се съгласи някой отвън да налага на Сирия кой да я ръководи.

 Що се касае до обтегнатите отношения между Москва и Анкара заради сваления от турските ВВС руски Су-24, Путин заяви, че руската страна няма да може да възстанови диалога си с действащото правителство на Турция“. „Туркоезичните народи си остават наши партньори, но не виждам перспективи пред отношенията ни на държавно ниво“, категоричен бе президентът. „Беше свален наш самолет, хора загинаха. Това беше не просто недружески, а направо враждебен акт“, каза държавният глава, подчертавайки, че „вместо да се извини, Анкара веднага се е обърнала към НАТО за защита“. „Именно това засегна руснаците“, поясни Путин. Той припомни, че Москва е била готова да помогне на Турция при разрешаването на „най-чувствителните за нея въпроси“, а в отговор южната ни съседка свалила руския бомбардировач. „Те сигурно са си помислили, след това ние ще избягаме от Сирия… Но Русия не е тази страна“, констатира президентът и уточни, че именно след действията на Анкара Москва е увеличила военното си присъствие в Сирия, разполагайки там различни противоракетни системи, включително зенитно-ракетната система С-400. На въпрос на турски журналисти не вижда ли Путин в раздухването на конфликта между двете страни намесата на трета страна, държавният глава отговори: „Ако някой от вашето ръководство е решил да лизне американците по едно място, не знам дали това въобще е необходимо на американците“.      

 Путин отговори на въпрос и относно разпространените в последно време слуховете за дъщерите му. Той заяви, че е чел много предположения за щерките си, и развея съобщенията, че те живеят в чужбина. Президентът заяви, че и двете му дъщери живея, работят и продължават да учат в Русия. „Аз се гордея с тях. Те свободно говорят на три европейски езика и могат да си общуват на още два източни“, похвали се държавният глава и допълни: „Никога няма да кажа конкретно къде работят моите дъщери по различни причини и най-вече заради тяхната безопасност. Те никога не са били звездни деца, те просто живеят своя живот и го правят много достойно“, посочи президентът“.

 Държавният глава заяви, че Москва има готовност и желание да развива отношенията с Вашингтон, независимо кой ще е следващият  президент на САЩ, предаде ТАСС.

Тазгодишната 11-а голяма пресконференция на Путин съвпадна с премиерата за Русия на седмия епизод на космическата сага „Междузвездни войни“. В тази връзка редица медии направиха паралел между двете събития, като журналистите на Лента.ру например водеха он-лайн текстовата транслация от брифинга, подписвайки се с имената на героите от филма: Йода, Хан Соло, Дарт Вейдър и т.н. Тази година на пресконференцията бяха акредитирани рекордните 1392 журналисти. В началото на срещата си с новинарите Путин свали часовника си, който традиционно носи на дясната ръка, и го постави пред себе си. Журналистите предположиха, че по този начин той иска незабелязано да следи за времето, а не демонстративно да повдига ръката си. Големият брифинг на президента продължи 3 часа и 10 минути.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване