12/18/15 19:27
(http://pik.bg)

Сеизмолог: Земетресението в Южно Мексико не е причинило сериозни повреди

Сеизмолог: Земетресението в Южно Мексико не е причинило сериозни повреди

Силното земетресение в Южно Мексико – център на Централна Америка - е усетено освен в Мексико, още в Гватемала, Република Белийз, Ел Салвадор и Хондурас. Веднага след земетресението с магнитуд 6.6, което стана в четвъртък в 13:50 местно време, около епицентъра на стихията е предприет мониторинг с хеликоптери за установяване наличие на щети, съобщава Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Епицентърът е в Чиапас, най-южния щат на Мексико, на десетина километра източно от Трес Пикос – крайбрежно селище на Тихия океан, около 30 км северозападно от Пихихяпан, на около 140 км южно от Тустла Гутйерес, и трите селища в щата Чиапас, и недалеч от тихоокеанската разломна зона Теуантепек. Дълбочината на сеизмичния източник се оценява от 90 км според Мексиканската сеизмологична служба до 98 км от Американската геоложка служба. Тази оценка съответства приблизително на горната граница на активното дълбоко огнище Вранча, поради което е допустима аналогия в разпределението на последствията. Американската геоложка служба оповестява оценки, базирани на сведения от очевидци: Ла Конкордия (щат Чиапас, 127 км североизточно от епицентъра, 1 сведение: вероятно информацията е от бедна стара къща, получила сериозни повреди от сътресението) – VIII степен по 12-степенната скала на интензивност, Тустла Гутиерес (Чиапас, 140 км северно, 9 сведения) – VI степен (слаби повреди и уплах сред населението), и масово усетено но без повреди в Сан Кристобал и Бочил (Чиапас, на 160-165 км от епицентъра), както и в Кецалтенанго, втори по големина град в Гватемала (250 км източно от епицентъра).

В столицата на Гватемала (около 350 км от епицентъра) оценката съответства на слабо усещане, във Веракрус (над 470 км) и Ел Кастило (550 км) трусът е също слабо усетен, но във високи сгради. Единични сведения за слабо усетен трус са получени от селища на епицентрални разстояния до около 900 км. Шефът на мексиканската служба за спешни действия Луис Фелипе Пуенте съобщава в Туитър, че все още липсват сведения за сериозни повреди, а местните управи инспектират районите.
Земетресението от вчера с магнитуд 6.6 се случи в близост до район, в който тихоокеанската разломна зона Теуантепек разсича в направление югозапад-североизток едноименния залив и, по всяка вероятност, образува раздробена област под океанското дъно при срещата си с крайбрежния Централно-Американски ров.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване