12/18/15 22:09
(http://www.klassa.bg/)

Три случая, в които Путин не каза истината на пресконференцията

 Владимир Путин обича да дава в своите изказвания много цифри и факти и последната му пресконференция вчера не направи изключение. Това е добър подход към слушателите, защото създава впечатление за убедителност и правота. Дали обаче всичко, което каза той беше истина? Пет от най-очевидните несъответствия между казаното от Путин и реалността изнася The Insider.
Дали това е било известно на президента на Русия или просто е бил подведен от своите помощници, предоставили му информацията, не е ясно. Но че нещата не са такива, каквито той твърди, е повече от сигурно.

1. За преминаването на пика на кризата и ръста на икономиката на Русия.

Путин: „От второто тримесечие на 2015 година се наблюдават признаци на стабилизация на деловата активност в Русия. През септември и октомври имаме ръст на БВП от 0.3-0.1%. От май спря да намалява и обема на произвежданите стоки и услуги. Това говори за преминаване на пика на кризата и постепенно излизане от нея.”

Реалността: Днес министърът на икономическото развитие на Русия опроверга своя президент. Той заяви пред РИА „Новости”: „ За съжаление, икономическата ситуация в страната се влоши през ноември. Регистрирано е намаляване на БВП, а до края на годината спада вероятно ще достигне 3.7-3.8%. Това до голяма степен се дължи на продължаващото поевтиняване на петрола.”

Прогнозата: Експерти не смятат, че цените на петрола към момента са дъното, до окето те ще достигнат. След като САЩ са на път да премахнат забраната за износ на петрол, а Иран вече е готов да излезе на световния пазар от началото на 2016 година, понижението ще продължи. До къде-никой не се наема да прогнозира, но вече е факт, че някои държави като Канада и Венецуела продават петрол малко над 20 долара за барел.

2. За изтичането на капитали от Русия и за притока на свежи пари в икономиката на страната.


Путин: „През последните месеци съществено се намали изтичането на капитали от страната. Освен това, през третото тримесечие има и нов приток на капитали в руската икономика”.

Реалността: Ако изтичането на капитали от страната намалява в сравнение с миналата година, това не значи непременно че Русия е вече по-привлекателна за инвеститорите, а може да е знак, че вече няма какво да се изнася от страната. А приток на капитали никой не е забелязал, освен президентът. Според официални данни на руската Централна банка, през първите шест месеца на 2015 година 52.5 милиарда долара са напуснали страната. А приток на свежи инвестиции така и не е регистриран.

3. За удвояването на БВП и победата над терористите.

Путин: „Обемът на нашия БВП нарасна почти два пъти, това са резултатите. Укрепихме отбранителната способност на страната и възможностите на нашите Въоръжени сили- това са резултатите. Борбата с тероризма вече е преминала своя връх, макар че не сме стигнали до края-това са резултатитеи”.

Реалността: Трудно е да се измери укрепването на отбранителната способност на страната, но ръстът на БВП и загиналите от терористични атаки руснаци са съвсем реални неща. БВП на Русия през 2000 година е бил 1.93 трилиона долара, през 2014-3.4 трилиона долара. Това означава, че за 15 години неговият ръст е 1.6 пъти и то при условие, че през повечето години петролът се търгуваше на цени над 120 долара за барел.. В същото време БВП на Индия се увеличи с 2-6 пъти, на Китай-с 4.6 пъти, а в тези държави износът на енергийни суровини не формира огромна част от бюджета.

Що се отнася до тероризма, данните от 2000 година досега показват, че само през 2004 година от терористични атаки са загинали 500 руски граждани, а сумарно за целия период до 2010 година жертвите надхвърлят 2000. А сега обстановката е такава ,че вероятно 2015 и 2016 година могат да станат и рекордни по този показател. Така че не е ясно кой точно гръбнак е пречупила Русия в битката срещу терористите, така гордо обявен от Путин.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване