12/19/15 07:55
(http://www.klassa.bg/)

Star Wars: Силата никога не спи

 Джедайска тоалетна хартия, презервативи "Люк, НЕ съм твоят баща", душ, който ви облива със сълзите на Дарт Вейдър... Подобни странни стоки са само микроскопична част от хилядите продукти с марка Star Wars, които през последните месеци заливат света (и България) около дългоочакваната премиера тази седмица на епизод седем "Междузвездни войни: Силата се пробужда". Предвижданията са, че той може да разбие рекорда по продадени билети в историята. Но в същото време бизнесът сериозно се е променил от появата на първите серии от сагата през 70-те - самата марка предполага продажби на фигурки, маски, костюми, мечове и космически лего кораби за милиарди години напред. Защото ако за киноманите основното си остава преживяването пред екрана, за феновете на Star Wars, които сега отиват да гледат филма с децата си, 3D реалността не свършва със свалянето на очилата и излизането от залата.

Продажбите се пробуждат

По предварителни прогнози общите приходи от новия епизод ще надхвърлят 9 млрд. долара за студиото Disney и партньорите му - кина, телевизионни канали, магазини и производители на играчки и други стоки. Не е изключено една от най-могъщите компании в Холивуд да избие сумата по придобиването на правата за Star Wars и бюджета още с първия филм от новата поредица. През 2012 г. Disney плати 4 млрд. долара на създателя на цялата вселена от детството ни Джордж Лукас за компанията му Lucasfilm. И макар първоначално да не липсваха съмнения как студиото на Мики Маус ще може да продължи историята за Тъмната страна, първите отзиви на критиците са повече от добри. Предварителните продажби също.  

Въпреки че дебютира в един от най-натоварените уикенди преди Коледа, когато повечето хора в САЩ пътуват, предварително продадените билети само за американските кина вече са над 100 млн. долара, четири пъти над предишния рекорд на "Черния рицар: Възраждане". За този факт допринасят рекордните за декември 4100 киносалона, в които се показва филмът, и добавените нови прожекции от 2 и 5 часа през нощта. В България джедай манията също си казва думата. Според официалния дистрибутор "Форум филм България" продадените до сряда билети надхвърлят сумата от 200 000 лв. (или впечатляващите около 18 000 билета). "Откакто сме разпространител, а дори и преди това, няма филм, който дори да се доближава до достигането на такава сума на предварителни продажби", обявиха от компанията пред "Капитал". Помогнаха и мащабните маркетингови усилия - от седмици вървят реклами по телевизии, радио, сайтове и други канали. По канала AXN повтаряха цялата поредица шест предишни филма: както първите три от 70-те и 80-те години, така и събралите немалка доза хейт "нови" епизоди. От "Форум филм" заявиха, че това е една от най-големите рекламни кампании, които са правили. "Но имайте предвид също, че филмът има много глобални партньори, които оперират в България, и проведоха собствени кампании, обвързани с Епизод VII, което допринася много за това натрупване", казаха от фирмата. Сред тези компании са вериги като "Кауфланд" и "Билла". В магазините им се предлагат много артикули Star Wars - от дрехи, играчки, през чаши, книги и ученически пособия.     

Все още не е ясно дали "Силата се пробужда" ще успее да подобри абсолютния рекорд за всички времена по киноприходи - на "Аватар", който през 2009 г. достигна 2.8 млрд. долара в цял свят. Всичко ще зависи от повторните гледания на филма от зрителите. Най-печелившият уикенд досега също беше постигнат през тази година - от "Джурасик свят", който дебютира в САЩ с 208.8 млн. долара, но през лятото, когато активността по кината е по-голяма спрямо коледните празници. Немалко анализатори все пак смятат, че Епизод VII ще надхвърли тези продажби тази събота и неделя. Сайтът BoxOffice.com прогнозира, че общите приходи от билети само в САЩ и Канада до края на кинопрожекциите ще достигнат около 760 млн. долара. Не е ясно точно колко от тях отиват за студиото - обикновено са 50%, но според източници от сектора сега Disney иска от кината около 60%. Което означава, че само от киноприходи групата ще получи над 450 млн. долара.

Мамо, купи ми стормтрупър
Далеч повече пари обаче ще дойдат не от кината, а от официалните стоки с междузвездната марка. Очакванията са тъй нареченият мърчандайз да донесе приходи от около 5 млрд. долара  "Още от първия филм в края на 70-те години на ХХ в. Star Wars е един от най-големите франчайзи за лицензирани продукти в бизнеса. Но по мой спомен никога не е имало подобна активност като тази в момента", заяви пред Forbes Марти Брокстайн, вицепрезидент на Международната асоциация на занимаващите се с мърчандайз фирми. Всъщност именно излезлият през 1977 г. Епизод IV "Нова Надежда" полага началото на невиждани дотогава масови продажби на артикули, свързани с продукцията. За това помага и фактът, че филмът остава дълго време по кината и почитателите, особено децата, искат да притежават играчки или други стоки още докато е актуален и популярен. Още преди сегашната премиера на "Силата се пробужда" глобалните приходи от поредицата са умопомрачителните 42 млрд. долара, включващи билети, продажби на видеокасети, DVD, наем и др., видеоигри, книги, играчки и всякакви други стоки. И тази сума касае само продажбите през официалните канали, без да включва нелицензираните, пиратски стоки. Успехът на Джордж Лукас още тогава се крие във факта, че създава икономическа активност, която допреди това не съществува. И променя шоубизнеса. Още повече че Лукас измисля модел, при който да "прибира" голяма част от парите за своята компания Lucasfilm.

Философията на Disney сега е да не променя почти нищо от този модел и просто да предлага колкото се може повече стоки. Компанията дори разширява бизнеса, като лицензира артикули, предназначени за жени, като козметика (маскара "Тъмната страна" на Covergirl) или бижута. Дори известни модни марки пускат специални линии дрехи. Уолстрийт явно също одобрява стратегията на холивудското студио - откакто купи Lucasfilm през 2012 г., акциите на групата са скочили двойно спрямо далеч по-малко увеличение  на борсовите индекси. А косвен знак за еуфорията е и че коментарите на финансовите анализатори на решението на Федералния резерв да покачи лихвите масово бяха озаглавени... "Фед се пробужда".

Основна част от новата (а и старата) публика за компанията са децата. Според анализатори на американския пазар през последните три месеца са били пуснати стотици нови детски играчки с марката Star Wars. Само до края на годината продажбите за крайни потребители могат да надхвърлят 2 млрд. долара. При стойност на едро от около 1 млрд. долара и предполагаема комисиона за Disney от 15% очакванията на студиото са огромни. "Само при играчките до края на тази година Disney може да получи комисиони за 150 млн. долара. Това е чудовищна сума и нямам търпение да видя къде е таванът", заяви пред сп. Wired Марк Мостмън, партньор в лицензиращата агенция Striker Entertainment.

Магазините в България също са пълни с брандирани играчки и стоки. От "Кауфланд България" заявиха пред "Капитал", че предлагат над 70 оригинални лицензни артикули - мечове, маски, фигури, спално бельо, часовници, USB с героите и много други. Веригата коментира, че рекламната кампания е международна инициатива съвместно с Disney за целия регион на Централна и Източна Европа, а подготовката за нея е започнала още преди година. От "Билла" също предлагат ексклузивни продукти като оригинални чаши с героите, книги, календари, ученически пособия и др. Всички стоки в магазините на двете компании са направени от оторизирани от Disney фирми. Сред тях има и български производители.

Империята на забавленията

Естествено бизнесът е добър не само за Disney, а от поредицата печелят много компании по веригата. Сред тях е производителят на играчки Hasbro, както и Еlectronic Arts, които държат ексклузивните права за видеоигри с марката. Най-продаваните комплекти на Lego пък са от серията Star Wars. Sony също има лиценз да продава конзолата си PS4 заедно с играта Battlefront. От Disney не разкриват точно колко лицензи с марката Star Wars са продали, нито дават подробности за договорите с производителите, сред които има както гигантски корпорации, така и бутикови фирми. Според канадския адвокат по интелектуална собственост Питър Хенейн брандираните продукти вече излизат далеч извън рамката на един сегмент. Например Lego прави и продава не само играчки Star Wars, но и видеоигри, анимационни серии Star Wars и др.

Не бива да се забравят и другите приходни канали като бъдещите продажби на стрийминг на филми, DVD и др. Очакванията на банка Nomura са лицензирането на игри да донесе приходи от около 1.2 млрд. долара, още 440 млн. да дойдат от телевизионни права, както и 450 млн. от продажби на DVD и сваляне на филми. "Платените на Лукас 4 млрд. долара не са малка сума. Но смятаме, че Disney ще спечели най-малко половината само от "Силата се пробужда", като се изчислят всички приходни канали", коментира пред Wired Шон Робинс, главен анализатор в BoxOffice.com.

А и с Lucasfilm Disney е в свои води. Все пак холивудското студио има опит от подобни придобивания. През 2006 г. купи Pixar за 9 млрд. долара, а през 2009 г. - Marvel за 4 млрд. долара. И двете сделки са изключително успешни за компанията. С Marvel беше създадена хитова поредица за супергерои, като всяка година има нов филм. Трикът в случая е да не се получи претоварване и умора у потребителите заради многото филми, брандирани стоки и игри.        

"Смятам, че Disney са много отговорни в отношенията си с подразделенията си. Pixar бяха третирани като перлата в короната. Същото се случи и с Marvel. Подходът е подобен и при Lucasfilm", казва пред сайта Reason.com Крис Тейлър, автор на книгата "Как "Междузвездни войни" превзеха Вселената".

През следващите четири години на екрана ще излязат още четири филми от поредицата (в това число и отделната история Rogue One, чиято премиера е през декември 2016 г.). Анализаторите смятат, че приходите до 2020 г. могат да надхвърлят 25 млрд. долара, като се прибавят и брандираните стоки, увеселителни паркове, телевизия и други приходни канали. Империята Disney просто става още по-голяма - освен принцесите, супергероите, играта на играчките студиото вече има и джедаи.

Страхотните продажби на друг проект на Disney - най-печелившия рисуван филм в историята "Замръзналото царство", ясно показват какво може да се очаква от "Силата се пробужда". Дори две години след премиерата анимационната продукция още носи дивиденти от продажби на артикули. Заради тях подразделението на Disney за потребителски стоки отчете скок на оперативната си печалба с 10% за тримесечието до октомври. Представете си подобен дългосрочен успех, но на квадрат. Disney са убедени, че три години след придобиването на Lucasfilm Силата е с тях.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване