12/19/15 08:59
(http://www.klassa.bg/)

Бившите акули от Уолстрийт смучат бизнеса на банките

 Те се прочуха с дългогодишната си практика на Уолстрийт и от време на време ги прогласяваха за акули на този пазар. А сега се опитват да разрушат хегемонията му. Блайт Мастърс, Викрам Пандит, Джон Мак, Ханс Морис, Джоузеф Сондърс са едни от най-известните банкери в света, през последната година наливат милиони долари в процъфтяващия през последната година сектор на финансовите технологични (финтех) компании. Те активно предлагат онлайн финансови услуги - от разплащания и кредитиране до виртуални валути и трансгранични трансфери. Според мълвата в началото на декември госпожа Мастърс (бивша банкерка от "Джей Пи Моргън" и един от създателите на модерните кредитни деривативи CDS, определени за главния виновник за избухналата през 2008-а световна финансова криза) е отхвърлила предложението да оглави инвестиционната банка на "Барклейз". Тя обяснила, че  желанието й е да се посвети изцяло на нюйоркската фирма Digital Assets Holdings, опитваща се да понижи разходите за обработка на банковите операции чрез технологията, свързана със създаването на Bitcoin. 

 

 

Бившите акули от Уолстрийт твърдят, че главното основание за "изневярата" им е свръхконтролът, на който е подложен финансовият сектор. За сметка на това неподвластните на правните и регулаторни ограничения финтех фирми се превърнаха в един от най-горещите сектори през тази година, чиито новообразувани дружества привлякоха инвестиции за милиарди долари. Само през третото тримесечие те са достигнали 4.85 млрд. щ. долара. По оценка на "Голдмън Сакс" набиращите скорост фирми от този бранш могат да отклонят от касите на традиционните компании за финансови услуги приходи за над 4.7 трлн. щ. долара и печалби за 470 млрд. долара. Притокът на пари в този сектор увеличи и оценката на прохождащите играчи, като при някои от тях (включително и FundingCircle и TransferWise) тя е надхвърлила 1 млрд. долара. 

 

 

Викрам Пандит

 

 

След като през 2012-а бе изгонен от "Ситигруп", бившият главен изпълнителен директор на щатския банков гигант се превърна в един от най-щедрите инвеститори между финтех новаците. Печеливше вложение на 58-годишния банкер от индийски произход, който преведе "Ситигруп" през финансовата криза от 2008-а, е CommonBond. Фирмата е онлайн доставчик на студентски заеми и през 2013-а привлече над 100 млн. щ. долара от различни инвеститори. Типичният клиент на CommonBond е със следните характеристики: 32-годишен субект със 770 точки кредитна оценка по FICO и шестцифрена заплата, който ще плати около 14 хил. щ. долара по-малко за обслужването на заема си до падежа в сравнение с правителствената програма. (Бел. ред. - Става въпрос за Fair Isaac Corporation, от чиито оценки се ползват 90% от кредиторите, когато вземат кредитните си решения. Базовите точки са в диапазона от 300 до 850 и колкото по-висок е резултатът, толкова по-нисък е рискът.)

 

 

Господин Пандит е и сред групата от инвеститори, вкарали 2.7 млн. долара в Orchard - фирма, която осигурява данни и инфраструктура за борсата за заеми, където се срещат директно кредитори и длъжници. Сред спонсорите на Orchard е и бившият съпредседател на "Голдмън Сакс" - Джон Уинкълрийд.

 

 

В портфейла от финтех дружества, които притежава Пандит, е и MMKT Exchange, която разработва технология за подобряване на ликвидността на вторичния пазар за заеми. Както и TransferWise - компанията за онлайн трансгранични разплащания, чиято оценка е почти 1 млрд. долара.

 

 

Не по-малко активен е бившият главен изпълнителен директор на "Морган Стенли"

 

 

Джон Мак

 

 

който се оттегли от банката през 2011-а.

 

 

Седемдесет и една годишният банкер е сред инвеститорите, участвали в набирането на 130 млн. щ. долара за Dataminr през март 2015-а. Фирмата анализира социалните медии, за да генерира специални предупредителни сигнали за търговците. 

 

 

Редом с бившия финансов министър на Щатите Лорънс Съмърс и с видни капиталисти, подкрепящи нововъзникнали компании, Мак е член на борда на Lending Club и притежава 2.4 млн. акции от борсата за заеми, чиято пазарна оценка в момента е малко под 33 млн. долара.

 

 

Банкерът участва през септември и в първоначалното набиране на капитал за New England Funding Technologies - фирма, която позволява на длъжниците да обновяват кредитните си оценки в реално време и която ще пусне първия си продукт през 2016-а.

 

 

След дълга кариера в бизнеса с кредитни карти, към финтех компаниите се ориентира и

 

 

Джоузеф Сондърс

 

 

бивш главен изпълнителен директор на "Виза" от 2007-а до 2012-а.

 

 

Година след като се оттегли от международния кредитен картов гигант, Сондърс участва в създаването на Green Visor Capital - компания за подпомагане на фирми, навлизащи във финтех бизнеса. Green Visor ръководи през септември 2015-а набирането на инвестиции за 1.5 млн. щ. долара в Kash - регистриран в Сан Франциско технологичен новак, чиято цел е да разбие хегемонията на утвърдените мрежи за кредитни карти. В резултат на участието си в сделката по привличането на средства Сондърс стана и председател на фирмения борд. 

 

 

Също през септември 2015-а Green Visor участва и в привличането на финансиране за Cloud Lending Solutions - доставчик на технология за кредитните борси и за други финансови компании. А няколко месеца по-рано (през юли)  Green Visor инвестира в платформата за проучвания и анализи DataFox.

 

 

Ханс Морис

 

 

бивш банкер с 27 години стаж в "Ситигруп" и директор на "Виза" от 2007-а до 2009-а, основава през 2014-а фирмата за частни капитали Nica Partners с идеята да инвестира през следващите 18 месеца между 20 млн. и 25 млн. щ. долара във финансови технологични компании, работещи в областта на алтернативните потребителски заеми, на търговските разплащания и софтуера за финансова инфраструктура.

 

 

Редом с Пандит той инвестира и във фирмата CommonBond - там делът му се оценява на 4.3 млн. щ. долара. Участва и в първоначалната публична оферта на Lending Club, член е на борда на кредиторите.

 

 

Особено амбициозна цел си е поставила

 

 

Блайт Мастърс

 

 

ветеран на "Джей Пи Моргън", която напусна банката през април 2014-а.

 

 

Тя стана един от най-ревностните "адвокати" от Уолстрийт на технологията blockchain (бел. ред - "блок от вериги", представляваща в резюме цифров регистър със споделена база данни, в който всяка страна по дадена сделка може да завежда транзакциите си и да има достъп чрез специален криптографски ключ), използвана за създаването на дигиталната валута Bitcoin. Мастърс стана главен изпълнителен директор на Digital Asset Holdings - фирма, работеща по прилагането на авангардната технология за ускоряване на най-бавните и обработвани на хартия части от сектора на финансовите услуги (какъвто е например осчетоводяването на сделките). От началото на 2015-а насам компанията осъществи няколко поглъщания (включително и на регистрирания в Сан Франциско Hyperledger и на Bits of Proof от Будапеща). През октомври Digital Asset Holdings купи фирмата Blockstaqck.io, чиято цел е да осигурява частни услуги blockchain за световния финансов сектор.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване