12/19/15 08:26
(http://www.klassa.bg/)

Захариева се закле и покани Христо Иванов заедно да правят съдебната реформа

 Със 126 гласа “за” Екатерина Захариева бе избрана в петък за министър на правосъдието на мястото на подалия оставка Христо Иванов. Два часа по-късно при предаването на поста в министерството тя покани предшественика си в Съвета за съдебна реформа, който ще бъде създаден след Нова година.

А преди това увери депутатите, че за ключовите промени в Закона за съдебната власт ще стъпи както на проекта на Иванов, така и на внесените от депутати от ГЕРБ и АБВ. Нов и стар министър да работят заедно за реформата, призова от Брюксел и премиерът Бойко Борисов.

Досегашната шефка на кабинета на президента Росен Плевнелиев сяда за 3-и път в министерско кресло - бе начело на строителството и регионалното развитие, както и вицепремиер в двете служебни правителства.

66 депутати бяха “против”, сред тях само един десен - ген. Атанас Атанасов от ДСБ, а 17 се въздържаха.

“Давам си ясна сметка за отговорността. Постът е натоварен с огромни очаквания и малка част са свързани с реалните правомощия. Няма да давам празни обещания. Няма да влизам в политически и задкулисни договорки. Ще го докажа с работата и резултатите”, заяви Захариева от парламентарната трибуна. Сред първите неща, които трябва да се направят, тя посочи регламентиране на явното гласуване във ВСС. “Може да загубим още 2-3 години да обясняваме какво може да свършим. Но може и да стъпим на това, което е променено.

Трябва да върнем самочувствието на магистратите и доверието в тях и търсеното от всички чувство на справедливост”, заяви още Захариева. На критиците си отвърна, че

можели само

да си мечтаят за

постовете, които

са ѝ предлагали

и тя е отказвала. В сряда лидерът на ДСБ Радан Кънев обясни, че досега е заемала постове, за които няма друг кандидат.

Шарено гласува Реформаторският блок - 13 бяха “за”, 1 “против” (ген. Атанасов), 6-има се въздържаха, както се бяха заканили депутатите около Кънев. 83-мата от ГЕРБ и депутатите от АБВ единодушно подкрепиха Захариева, а БСП, ДПС и “Атака” бяха до един против. Очаквано се раздели и Патриотичният фронт: 9-има от ВМРО “за”, а 7 от НФСБ се въздържаха.

Стабилност за правителството и за държавата - така председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов мотивира избора на новата министърка. И се обърна към колегите си от РБ с призива: “Скъпи приятели, щом сте опозиция, минете там, където е ясно изразената опозиция в лицето на БСП и ДПС, или при независимите депутати на последните редове в пленарната зала.”

Намираме се в тежка институционална криза, която предвещава неизбежни предсрочни избори, и голямата причина затова е липсата на решителни реформи, заяви Радан Кънев. “Държавата ще рухне под тежестта на огромна партийна администрация, която е по-лоша дори от тоталитарната от 80-те години”, продължи той. Доверие не бива да се дава назаем, то вече е изчерпано, обясни вота си лидерът на ДСБ. Но обеща, че то може да се върне, ако започнат истинските реформи.

Сега като сте в опозиция, а говорите за раздута администрация,

защо не изтеглите

всичките си

кадри, заели

много места

в тази администрация, отвърна му Цвета Караянчева от ГЕРБ. И отсече: “За реформите трябва да сме единни, а не да се ритаме по кокалчетата.”

Поканата на премиера евроексперти да наблюдават съдебната реформа е признание за неспособност да се свърши работата, заяви лидерът на БСП Михаил Миков.

 

Бойко Борисов: Новият и старият министър да е захващат за работа, за да усетят хората промяната

Премиерът поиска експерти на ЕС да наблюдават съда и прокуратурата

Новият правосъден министър Екатерина Захариева да продължи да работи заедно с подалия оставка Христо Иванов, препоръча премиерът Бойко Борисов. Той я поздрави за избирането на поста от Брюксел, където бе на последния за годината Европейски съвет.

“Да се захващат за работа. Приехме промени в конституцията, сега законите трябва да бъдат съобразени с тях. Процесуалните закони са важни, защото промяната в конституцията е това, което хората само чуват. Промените в закона за съдебната власт и процесуалните закони ще бъдат това, което хората ще усетят - по-бързо производство, по-голяма наказуемост на тези, които са извършили престъпления. Хората това очакват реално”, каза премиерът. Той очаква

от процесуалните закони

да се изчистят

вратичките,

които сега позволяват оправдаване на престъпници. “Когато влязат тези хора в затвора, ще се реши проблемът с битовата престъпност, хората ще си намират сутрин колата пред блока, няма да ги ограбват, докато спят”, обясни Борисов.

“Трудно мога да обясня нещо на някого”, коментира премиерът забележките на ЕК, че у нас няма осъдени високопоставени политици за корупция или мафиотски босове. “Видяхте, и Масларова, и Бисеров получиха оправдателни присъди. Не правителството издава присъдите, не то събира доказателства за пред съда”, каза премиерът.

България ще поиска европейски експерти, които да помагат на българската прокуратура, обяви още Борисов от Брюксел. Това обаче, както сам уточни, била негова

спонтанна идея, възникнала покрай разговорите на съвета за създаването на европейската гранична служба. Според него най-нормалното е, когато не можеш да се справиш сам, другите държави от ЕС да помогнат.

България като награда за добрата охрана на границата с Турция да получи присъединяване към Шенген - това ще настояват премиерите, които са част от Европейската народна партия, съобщи българският министър-председател след разговорите във форма̀та ЕНП, които предшестваха европейския съвет. Подкрепа за тази “награда” за България има и лично от председателя на съвета Доналд Туск и президента на ЕК Жан-Клод Юнкер, стана ясно от думите на Борисов. Докато той съобщаваше това пред български репортери в Брюксел, Юнкер случайно мина покрай тях и спря пред камерите, за да се прегърне с Борисов и да увери, че имаме “да” за Шенген. Членството на България обаче не е било обсъждано на самия Европейски съвет. Преди той да вземе решение, трябва да има обсъждане и произнасяне на Съвета на вътрешните министри.

Борисов изрази

задоволство, че ЕС

ще ограничи броя

на мигрантите,

които приема. “Само преди няколко месеца приканвахме да идва всеки, който желае”, припомни той. Налагането на новата европейска политика бежанците да минават само през граничните пунктове обаче трябва да стане бързо, коментира премиерът. (24часа)

Борисов се срещна с десни лидери на заседанието на Европейския съвет в Брюксел

 

 

Ген. Атанасов не дава оставка като шеф на вътрешната комисия

Ген. Атанас Атанасов все още не е подал оставка като председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност, въпреки че обяви това публично, коментираха депутати. “Май излязох най-големият глупак”, изпусна реплика в парламентарните кулоари Гроздан Караджов, който напусна шефското място в транспортната комисия веднага след като обяви, че оттегля заедно с Радан Кънев и останалите депутати от ДСБ подкрепата си за управлението. В момента оставка е подал единствено г-н Караджов, обяви от трибуната на Народното събрание председателката Цецка Цачева.

В последните дни ген. Атанасов упорито избягваше репортерските въпроси дали ще си подаде оставката. Неофициално се заговори, че постът на ген. Атанасов ще се заеме от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, но той отрече пред “24 часа”. (24часа)

 

Цачева сбърка Захариева с Катя Михайлова

 

В началото на пленарното заседание шефката на НС Цецка Цачева развесели депутатите с неволен лапсус, като каза: “Да поканим в залата кандидатката за правосъден министър Екатерина Михайлова”, вместо Екатерина Захариева.

По този повод прозвуча възглас от залата: “Грешката е вярна”, тъй като г-жа Михайлова бе спрягана за поста правосъден министър. Тя е бивш политик от ДСБ, беше зам.-шеф на парламента.

“Много е приятно цялата зала да се весели на мой гръб”, реагира Цачева. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване