12/19/15 13:59
(http://pik.bg)

Ларгото ще бъде водещ туристически обект на София

Ларгото ще бъде водещ туристически обект на София

За опазването на археологическото наследство през следващата година ще работят няколко експедиции, които са изключително важни и интересни. Това каза пред журналисти д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община след проведения в Банско семинар на тема „Проект за бюджет на Столична община за 2016 година“.

„Експедицията на площад „Св. Неделя” ще продължи своята работа, продължава и проучването на голямата антична сграда с представителен характер, която започва от входа на подлеза към църквата „ Св. Петка” и завършва от другата страна на „Св. Неделя”. В нейните основи беше открито съкровище с около 3000 римски сребърни монети”, посочи Чобанов и уточни, че тази сграда е основна цел на бъдещото площадно решение.

„Бихме искали да поканим да се включат някой от най-известните имена в света, защото това би добавило една особена стойност на новото площадно решение. Средствата вече са осигурени в рамките на делегирания план”, каза заместник- кметът д-р Тодор Чобанов. „Друга експедиция, която ще продължи своята работа е на неолитното селище в Слатина. Там в момента пишем проект по Програмата за трансгранично сътрудничество, който ще включва създаване на парково пространство с експониране на неолитно жилище и малък детски център за ателиета, където ще се експериментира с неолитния начин на живот и технологии.”, добави още Чобанов.

„Предстои да работим по консервацията и реставрацията на късно античния комплекс в манастира „Мария Магдалена” в град Бухово. Имаме готов работен проект. Чрез щадящи способи ще се реставрира около 40 метровата базилика. Ще работим за това манастирът да се превърне във важен туристически обект”, посочи заместник-кметът. „Много важно е, че получихме финансиране и изпълняваме два проекта по Норвежката програма. Обектите, по които работим са западната порта на античния град, която ще бъде градинка с експонирана археологическа структура и малка сцена за културни събития. Работим и по сеизмично укрепване на храма „Св. София”, както и по Триъгълната кула, която всъщност е северната порта на града”, каза той и допълни, че всички тези обекти, една или друга степен, ще бъдат приключени през 2016 година.

„Ще приемем Ларгото от държавата някъде през март или април, когато се извършат необходимите процедури”, изясни д-р Тодор Чобанов и допълни, че СО ще бъде един добър и отговорен стопанин на обекта.” „Убеден съм, че Ларгото ще бъде водещ туристически обект на нашия град. Ние ще направим всичко възможно да посрещаме и изпращаме успешно групите, обучаваме екскурзоводи и ще има услуги на няколко езика.”, каза още заместник- кметът на СО.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване