12/19/15 08:15
(http://pik.bg)

Пеенето и слушането на музика помагат при деменция

Пеенето и слушането на музика помагат при деменция

Пеенето може да поддържа мозъчните функции и настроението при ранните фази на деменция, откриха финландски изследователи. Тяхното проучване включва 89 души с лека и средна форма на болестта.

Те са разделени на 3 групи и в рамките на 10 седмици в едната болните минават през уроци по пеене, във втората слушат познати песни, а в третата продължават със стандартното си лечение. Хората в групата по пеене показали подобрения в паметта, мисловния процес и ориентирането. Позитивните резултати са особено видими при изследваните, които още не са навършили 80 години и са в лека форма на болестта.

Слушането на музика помага единствено на хората с по-развита форма на заболяването. Както пеенето, така и само слушането на музика са помогнали за намаляване на депресията при пациентите, особено при тези с болестта Алцхаймер. „Като се има предвид широкото глобално разпространение на деменцията и ограничените ресурси в здравеопазването за страдащи от нея е важно да се търсят алтернативни начини за поддръжка и стимулиране на емоционалното и социално благоденствие на тази част от населението”, заяви ръководителят на изследването Тепо Саркамо от Университета в Хелзинки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване