12/19/15 17:17
(http://pik.bg)

ПИК TV: Коледни работилнички учат децата да обичат българската традиция

ПИК TV: Коледни работилнички учат децата да обичат българската традиция

Коледни ателиета и тази година ще помагат на децата да творят заедно с експерти на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. Те ще могат днес и утре не само да си направят традиционни български сурвачки, но и да приготвят коледни обредни хлябове и сладки, да направят картички, да пеят коледарски песни и да разказват български коледни приказки.

Коледните ателиета бяха открити с песни, танци и наричания от танцов ансамбъл „Бъдниче“ към Двореца на децата и Коледарската група при читалище „Светлина – Кремиковци 1906“ с представяне на обичая коледуване. След това и децата, и родителите се запътиха към четирите тематични творчески ателиета за Коледа.

И като за старта на ателиетата някак естествено много деца събра именно масата, около която се правят сурвачки. Те заедно с техните родители низаха пуканки и оформяха дрянова клонка. Именно хубавата дрянова клонка с много пъпки и клончета е първото и най-необходимото, за да се направи традиционна сурвачка. Д-р Елена Водинчар, която показваше на децата как да си направят сурвачка, обясни, че клончетата се връзват и се украсяват с пуканки, ошав, нанизани на хубави гердани.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване