12/19/15 08:50
(http://pik.bg)

През 2016 г. акцент ще бъдат малките улици

През 2016 г. акцент ще бъдат малките улици

Цялостни ремонти във вътрешнокварталните и второстепенните улици на София се планират да стартират през 2016 година, съобщи заместник-кметът по транспорта на столицата Любомир Христов.

През следващата година с 10 млн. лв. се увеличават средствата за изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа. Общата сума е 34,10 млн. лв. Христов посочи, че до края на пролетта в Столичния общински съвет трябва да бъде обсъдена и 4-годишната програма за ремонтите в София, както и да бъдат ясно планирани средствата за целия мандат.

Христов обясни и, че ще се прилага т.нар. "горещо" рециклиране, което използва 100 процента от наличния асфалт, с леко обогатяване да се полага отново на същото място. Освен това чрез този метод, по думите му, ще се намалява и необходимостта от депониране на строителни отпадъци. Ще бъдат довършени и проектите за 160 кръстовища, от които 120 ще бъдат изцяло завършени през 2016 г.

Инвестиционната програма за 2016 г. предвижда - доизграждане на ул. "Обиколна" в ж.к. "Дружба". По този ремонт има вече сключен договор, изготвен е работен проект и има готовност за започване на работата след приключване на отчужденията. По проекта за бул. "Монтевидео", около Нов български университет, се предвижда освен разширение на платното, също и изграждане на нови тротоари, осветление и пътна настилка. Догодина ще започне и работата по проекта за изграждането на кръстовище на две нива на бул. "Иван Евстатиев Гешов" и бул. "България".

През следващата година ще започне и ремонтът на бул. "Владимир Вазов", който включва и ремонт на деветте моста по булеварда, които са в много тежко състояние. Ще започне и цялостен ремонт на ул. "Козлодуй" заедно с нов релсов път, както и нова контактна мрежа. Следващата година трябва да бъде довършен и бул. "Витоша". Предстои и разширение на ул. "Богатица" като ще бъде положена и нова настилка и тротоари. Очаква се да започне ремонтът на ул. "Цар Симеон", а ул. "Атанас Узунов" и ул. "Делчо Атанасов" в Редута ще бъдат изцяло ремонтирани.

Относно Центъра за градска мобилност акцентът ще продължи да бъде автобусният транспорт. На фона на това обаче метрото увеличава своя дял. Ще има и доставка на нови трамваи. Ще бъдат доставени 20 трамвая от Чехия, както и 110 нови автобуса, като първите 70 ще пристигнат още в края на август 2016 г. Ще започне строителството на отсечката от третия метродиаметър от Малък градски театър Зад канала до Красно село.

Предстоят тръжните процедури за участъка на метрото до "Овча купел". Планирано е довършването на още три паркинга на метрото. Разработена е и апликационната форма на втората фаза от интегрирания градски транспорт, където фокусът е в развитието на трамвайния транспорт. Относно велоалеите, Христов заяви, че се планира развитието на трасета по малките улици в центъра. Приключва проектирането и на специален велотунел, който минава над тунела на Люлин.

Така ще има велосипедна връзка между Люлин и останалата част от града. Освен това, той посочи, че в общинските комисии вече се разглежда и доклад на кмета Фандъкова за концесия за велосипеди под наем. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване