12/19/15 08:07
(http://www.klassa.bg/)

Президентът Плевнелиев: Голямата ми мечта е да видя изпълнена програмата 2020

 Догодина, ако обичате - стабилност и реформи, настойчиво препоръча държавният глава на управлението

"Голямата ми мечта е да видя изпълнена програмата България 2020.

Това формулира президентът Росен Плевнелиев, в предаването "Панорама" по БНТ на въпрос какви са плановете му за следващата година.

Назначаването на Екатерина Захариева е знак за институционален диалог. Така определи новината на деня - избора на новия правосъден министър, държавният глава. И призна: "Гордея се, че със служебните правителство дадох път на младите и способни хора."

"94% от българските граждани не се доверяват на системата на правораздаване. Това трябва да се промени. Голяма част от магистратите не са толкова мотивирани, защото развитието им не зависи от кариерните им качества. Едно най-обикновено дело се точи по 10-15 г.", изреди недъзите на системата държавният глава. И настоя, че конституционната промяна е крачка напред, но реформата тепърва предстои.

"Електронното правосъдие ще реши веднъж завинаги проблема с неслучайното разпределение на делата. Списъкът е много дълъг и той зависи от Закона за съдебната власт и от пакета закони, които ще го съпътстват", предупреди президентът Плевнелиев.

Служебното правителство изработи стратегия за реформата, напомни той. И благодари на премиера Бойко Борисов, на досегашния министър Христо Иванов и на Народното събрание, че са запазили стратегията и вече работят по нея.

По отношение на т.нар. историческия компромис - промяната в конституцията, президентът пожела през 2016 г. този компромис да бъде заменен с исторически успех през 2016 г. "Народните представител разбраха, че съдебната среформа е реформа на реформите и че тук се изисква надпартиен подход", отчете държавният глава.

И президентът, и главният прокурор, и парламентът трябва да си извадят изводите. В следващите месеци чрез Закона за съдебната власт, процесуалните закони и НПК имаме възможност да направим решителна крачка напред за установяване на балансите и укрепване на демокрацията, настойчиво препоръча президентът Плевнелиев.

В същото време той призна, че се учудва на поведението на част от РБ (визирайки Радан Кънев) - и на държавният глава му се искало промените да са по-мащабни. "Когато не ни изнася, ще се борим. Няма да се отказваме. Грешка е, че най-важното е пропуснато. Има възможност през 2016 г. да се ускори съдебната реформа. Предстои много по-съществена част - и кариерното израстване на магистратите, и реформата в прокуратурата, и взаимодействието между институциите, и електронното правосъдие, и ускоряването на правораздаването - всичко това предстои, тепърва ще се борим за него", очаква положителен развой на съдебната реформа държавният глава. Той предупреди, че ще действа по съвест и надпартийно "до края".

"Имаме добър диалог с министър-председателя, добро сътрудничество, срещаме се редовно. Невинаги сме на една позиция, но с аргументи търсим най-добрите решения", каза президентът по отношение на комуникацията си с премиера Бойко Борисов.

Той препоръча българското здравеопазване, което е "в критично състояние", да мине през бърза и решителна реформа. "За 2016-а , ако обичате - стабилност и реформи", категоричен бе държавният глава.

Той предупреди още, че се надява в началото на годината Народното събрание да покаже, че не е забравило за референдума. Защото през октомври 1 850 000 български граждани казаха "да" на електронното гласуване.

Запитан дали е ястреб, както го е определил Борисов заради позицията на държавния глава към Русия президентът отсече: "Не очаквайте от мен правешко снишаване, ниточакане "началниците" да се разберат. От държавния глава трябва да се очаква позиция." И увери, че реакцията му е била адекватна, макар че Русия не е очаквала, че българският държавен глава ще реагира още в началото на т.нар. украинска криза. "Това не е позиция спрямо Русия на Достоевски и Чайковски, а спрямо ръководството на Кремъл, което нарушава правилата и създава предпоставки за дестабилизация и сериозни конфликти. Във външната политика трябва да сме искрени и докато аз съм президент, България ще бъде активен човек на ЕС и на НАТО."

Президентът съобщи, че не е изключено един от следващите Консултативни съвети за национална сигурност да бъде посветен на кибер атаките. "Само аз говоря по тази система, написах и сигнал до ДАНС. Продължавам да натискам - ако искате, ме наречете и ястреб. Но банките ни могат да бъдат затворени, самолетите - да не излетят", изреди част от рисковете президентът.

"Малко криволичещ ни е пътят, не е прав - от точка А до точка Б, като на швейцарците. Но стъпка по стъпка, с всички криволици държавата продължава да върви напред", оптимистично завърши държавният глава.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване