12/19/15 07:38
(http://www.klassa.bg/)

Тройно скочи търгуваният ток на енергийната борса

 На енергийната борса вече се търгува тройно повече ток в сравнение с количествата, които минаха през нея в първата тестова сесия на 11-ти декември. Сделките все още са тестови, като реалната работа на борсата са очаква да започне след средата на януари.

В четвъртък са били изтъргувани над 3000 мегаватчаса енергия. Това прави среден товар от около 140 мегават, съобщи вчера шефът на Българската независима енергийна борса Константин Константинов. Той взе участие в представянето на проекто доклада на Европейския парламент за Европейския енергиен съюз. Въпросното количество представлява около 2,5-3% от среднодневеното потребление на еленергия зимата. За сравнение при старта на борсата миналия петък бяха изтъргувани почти 1100 мегаватчаса, или малко под 1 на сто от дневната консумация. Количествата на борсата идват основно от държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“, която засега е единственият производител на ток, който участва на борсата.

Средната цена, постигната в търговията в четвъртък е била около 70-75 лева за мегаватчас, допълни шефът на борсата. В първата тестова сесия на енергийната борса се постигна средна цена от 74,65 лв. за мегаватчас. Шефът на енергийната борса отново припомни, че не трябва да се съди по тези цени, защото сделките не са реални и не се знае кой участник каква стратегия тества.

Със сигурност ще имаме заявления за регистрация от останалите производители в рамките на БЕХ, увери Константинов. Става въпрос за АЕЦ „Козлодуй“ и НЕК, които не се включиха при старта на борсата. Това ще стане до края на годината или през януари, смята изпълнителният директор на енергийната борса.

Константин Константинов каза още, че през второто тримесечие на 2016 г. се очаква да започне работа и платформата за двустранни договори между производителите и търговците, които са за по-дълъг период. Най-вероятно в началото на 2017 г. ще може да започне и търговията „час напред“. За целта ЕСО първо трябва да разшири системата си за валидиране на графиците, обясни Константинов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване