12/19/15 20:15
(http://radiomilena.com/)

Черньо Чернев с високо научно признание

1

В забързания и не дотам спокоен живот в нашия град, една новина през последната седмица обиколи светкавично страната ни и света като цяло. За да се появи името на Поморие в световните научни издания за удостояването на нашия съгражданин Черньо Чернев с високо звание Академик на Международната академия по българознание, иновация и култура /МАБИК/.
В свое редовно заседание на Академичния съвет на МАБИК с протокол №6 от 30 ноември 2015 г. бяха удостоени с високо звание „Академик“ четирима видни български учени изследователи:
1. Удостоява чл.кор. Димитър Стоянов Папазов за активна научно-
изследователска дейност в областта на историята и интеркултурата със званието “Академик” на Международната академия по българознание, иновации и култура
2. Удостоява чл.кор. Димитър Стоянов Папазов за активна научно-изследователска дейност в областта на историята и интеркултурата със званието “Академик” на Международната академия по българознание, иновации и култура.
3. Удостоява доц. д-р Живко Стоянов Куновски за активна научно-изследователска дейност в областта на празнично-обредната система, народната медицина и историята на християнството със званието “Академик” на Международната академия по българознание, иновации и култура.
4. Удостоява чл.кор. Черньо Щерионов Чернев за активна научно-изследователска дейност в областта на историята, културата и писмеността на християнството със званието “Академик” на Международната академия по българознание, иновации и култура.
Високото призвание на нашия помориец е в резултат на многогодишните му изследвания за християнството, написването досега на десет книги посветени на това направление, и успешното му участието в международни научни конференция през настоящата 2015 година.
2Със свои доклади одобрени предварително и по покана на организаторите той участвува в Международната научна конферения „Волжка Българиада“ от 7 до 17 юни в град Уляновск, Русия. Дадена беше възможност да посети две от седемте български държави в Руската федерация Чувашия/Волжка България/ и Татарстан и първата българска столица град Боляр. В Чувашия беше удостоен със званието Почетен академик на Чувашката академия за наука и изкуство, а в Република Татарстан награден с почетния знак на Кан Кубрат. Неговия доклад :Християнството е основа на държавността“ привлече вниманието на руските учени от български произход и провокира научни дискусии на кръглите маси.
От 4 до 9 ноември 2015 година по покана на Регионалната национално-културна автономия на българите в Република Крим той участва в Международната научна конференция „Български срещи“. В състава на българската делегация бяха още проф. Иван Маразов, проф. Ваня Стоева, проф. Николай Ников, журналистите Тодор Коруев и Исак Гозес. Своя доклад „Крим е бил и български“ нашия съгражданин подчерта ролята на българите в този полуостров през отминалите векове и на заключителната дискусионна сесия в град Ялта разказа за своите научни открития, които са предмет на неговите авторски книги. Като последните две издадени книги „Света гора-извън времето и пространството“ и „Глаголицата-азбука на Бога или капсула на времето“ получиха висока оценка. Лично зам.председателя на БАН, академик Ангел Гълъбов ,който провежда ежегодна научни изследвания за ДНК-то на нашите прадеди в чужбина подчерта, че десетата юбилейна книга за глаголицата на нашия съгражданин е : Апотеоз на българската култура“.
На основание специално пълномощно подписано от акад. Владимир Цонев, председател на МАБИК Черньо Чернев установи контакти за създаване на филиали на академията в Руската федерация.
На 3 юли 2015 година в една от залите на новия Експо-Център „Флора“ в областния град Бургас се проведе Ден на отворенитеврати на БАНв Бургас и Конференция «Науката в полза на обществото».Специалнатапоканакъмнашиясъгражданин да участва в този престижен форум бешеотправена от доц. д-р СевдалинаТуроманова, зам. Областенуправител иРегионален координатор на БАН. Председателя на БАН, акад. Стефан Воденичаровполучи от Черньо Чернев подарък с автограф на последните за 2015 година издадени книги.
На 8-яМеждународния туристически форум във Варна „Регионалните културно-исторически продукти на България-единни в многообразието“проведен през месец ноември т. г. под патронажа на Министъра на туризма, неговия доклад „„Религиозния туризъм-новото име на Европейската ваканция“ – анализ, становище, предложения“ беше отличен със специална награда.
Международното признание за неговата научно-изследователска работа е повода да бъде определен за новия пост Директор за българите в чужбина към МАБИК. Така, неговата творческа дейност получи и старт за успешна реализация приизучаване и съхраняване на християнството, като водеща религия в България. В екипа на Института работят видни български и руски учени-членове на МАБИК.
Нашия съгражданин получи и още едно международно признание. При участието си на форума в Уляновск-юни 2015 г. той предложи на основание Указ на Президента на Руската федерация за предоставяне на национално-културна автономия на всички етноси да се създаде и регистрира Федерален съвет на българите. Предложението беше прието единодушно, като се възложи на Черньо Чернев да изготви Проекто устав, който в края на есента беше приет от Инициативния комитет начело с Хамза Ямбаев-българин от град Уляновск и Председател на Регионалната национално-културна автономия на българите в Уляновска област. Предстои в столицата на Руската Федерация –Москва през пролетта на 2016 г. провеждане на учредително събрание с участието на повече от 15 регионални български представители, на което ще присъства и автора на Устава академик Черньо Чернев.
През Новата 2016 година ще бъдат отпечатани нови книги на академик Черньо Чернев и участие редица международни научни конференции в Европа.

Публикувана на 12/19/15 20:15 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mqATRmj3jqs/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване