12/20/15 08:08
(http://www.klassa.bg/)

Австрийският посланик посъветва България да не настоява точно сега за членство в Шенген

 "Шенгенското споразумение в момента е подложено на сериозно изпитание. В рамките на Шенгенската зона се издигат огради, въведен е отново контролът по границите. Европейската комисия сериозно обмисля промени в тази насока. Така че не смятам, че сега е моментът за България да настоява за това членство. Бъдещето на Шенгенското споразумение не е ясно, но със сигурност ще претърпи сериозни промени. Така, че България ще трябва отново да изчака. И когато се очертае новата рамка на Шенген, да постави своето членство на дневен ред. А аз съм сигурен, че и тогава Австрия ще подкрепи България".

Това заяви австрийският посланик в Българи Роланд Хаузер, цитиран от БНР. Наскоро външният министър Даниел Митов също заяви, че няма пречки България да стане част от Шенген, но в момента "самата шенгенска зона преживява трусове". 

По думите на австрийския дипломат изходът от бежанската криза е решаването на военните конфликт в Сирия и Ирак. "Но и минава и през изграждането на зони за сигурност, на горещи точки за първична регистрация на бежанците и тяхното разпределение , както и през сигурна защита на външните граници на Европейския съюз", смята дипломатът.

За създаването на т.нар. горещи точки наскоро се обяви и президентът Росен Плевнелиев при срещата 
му с гръцкия държавен глава Прокопис Павлопулос. "Вече е пределно ясно, че нито една страна, засегната от бежанската вълна, не е в състояние да се справи сама с проблема. Може да има само общоевропейско решение, а това означава солидарност", отбеляза посланик Хаузер.

Дипломатът изтъкна, че Европейският съюз е изправен със сигурност пред едно от най-големите изпитания от създаването си, а именно бежанската вълна, но и че той винаги е успявал да намери правилното решение.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване