12/20/15 08:26
(http://pik.bg)

Доставка на елха до дома и офиса по Коледните празници

Доставка на елха до дома и офиса по Коледните празници

Доставка на елха до дома и офиса по Коледните празници е услугата, която набира все повече почитатели, забързани в ежедневието си.
Представителят на единствената озеленителна фирма у нас, която предлага този тип услуга вече 5 година, Ивайло Трайков заяви пред БГНЕС, че интересът към този тип доставки непрекъснато се увеличава. „Първата година хората се притесняваха какво ще им донесем, искаха да си избират на място, защото все пак българинът е малко недоверчив. В последствие се видя, че им караме качествени растения и започнаха да се обаждат и да поръчват един, два броя. Някои поръчват и повече - за роднини и подаръци”, разясни той.
Става ясно, че към края на ноември започват поръчките на елхи над 2 метра за офиси, ресторанти и хотели. Когато наближи Коледа пък започват поръчките на дръвчетата за дома.
„В началото на декември има бум за купуване на коледни елхи. След това има леко затишие и точно преди Бъдни вечер се купуват най-много дръвчета”, обясни Ивайло.
Той е категоричен, че да имаш живо дръвче вкъщи е за предпочитане и много голям плюс в сравнение с изкуствените елхи. „Едно естествено дърво не може да се сравни с пластмаса. Мирише на дърво, другото, колкото и добре да е направено, знаеш, че е пластмаса”, добави Ивайло.
Той посъветва за какво трябва да внимаваме, когато си взимаме елха.
“Когато купуваме елха трябва да гледаме цвета на дървото, който трябва да бъде зелен и да няма жълт оттенък. Ако жълтее елхата, значи има проблем. Освен това дървото трябва да бъде насадено в голяма саксия, за да оцелее и да има шанс след това да се насади след празниците”, добави Ивайло.
Според него най-евтините елхи са по хипермаркетите, които ги продават на безумно ниски цени. „Те ги внасят с цели контейнери най-често от Холандия. Въпросът е, че те не са аклиматизирани за нашия климат и голям процент от тях умират. Нашите не са от най-евтините, но са адаптирани за климатичните ни условия тук. Внасяме ги от Унгария. При нас най-малките размери започват от 35 лв., а големите, които са над 2 метра и са предназначени повече за офиси и ресторанти, излизат по около 200 лв.”, заяви той.
Ивайло припомни, че в края на 90-те години е имало тенденция изкуствените елхи да изместват истинските, сега, обаче пазарът на естествените елхи се увеличава с всяка година. Сива икономика засега при нас – няма, добави той.
Ако се чудим какво да правим с дръвчето след празниците, вместо да го изхвърлим може да го насадим в земята. Това трябва да стане най-късно в края на март, началото на април, за да има шанс да се прихване. Гледането на балкона не върши работа, защото дървото се мъчи и може да издържи максимум една година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване