12/20/15 23:11
(http://pik.bg)

Художниците в Кърджали и коледният дух

Художниците в Кърджали и коледният дух

Три галерии в Кърджали запалиха коледния дух в града, едната буквално възкръсна след 10-годишни ремонти. Най-старата художествена галерия „Станка Димитрова“ излезе от принудителната си анонимност и отвори обновената си крипта с изложба от уникални икони от Източните Родопи. На горните две нива на сградата е експонирана колекцията „Съвременно изкуство” от живописни платна и скулптури на големи български автори от 80-те и 90-те години на 20-ия век.

„Иконите постъпват във фонда на галерията в резултат от спасителни експедиции през 60-те и 70-те години на миналия век от рушащи се и изоставени по това време храмове от Източните Родопи и по-конкретно от селата Костилково, Долно Луково, Перперек, Мандрица, Пелевун. Колекцията обхваща периода на късното средновековие и възраждането – от 17-и до началото на 20-и век и показва богатството на теми и сюжети, застъпени в християнското изкуство“, посочи директорът на галерията Мария Спиридонова. Подреждането на иконите следва хронологията на тяхното създаване, а изложбата започва с най-ранните образци - няколко безценни икони от 17-и век и завършва с най-късните – от началото на 20-и век, допълни тя. Повечето икони не са подписани от техните автори, което се обяснява със средновековната византийска традиция, според която художникът се самовъзприема като скромен посредник между Бога, светците и вярващите. През периода на Възраждането зографите придобиват самочувствие и някои от тях оставят имената си върху иконите, в експозицията в криптата се срещат имената на зографите Зисиос, Николаос Адриануполитис, Спирос Михаил, Панайотис и др.

„Представената тук християнска живопис с много малко изключения до сега не е проучена от специалисти. Във фонда ни има и напълно неизвестни икони. Така поставяме началото на научни изследвания на християнското наследство от Източните Родопи с цел това културно богатство да бъде проучено и популяризирано. Важното и хубавото е, че за първи път след почти 10-годишно прекъсване и сериозен ремонт, в дните преди Рождество Христово криптата на галерията отвори врати“, коментира Мария Спиридонова. „Дълги години представените икони са пазени в подземието и освен служителите на Историческия музей и художествената галерия никой друг не е имал възможността да ги види. С подкрепата на общината бе завършен ремонтът на криптата, а от 2005 г. с общинско финансиране и с усилията на местните жители на 4 етапа бяха реставрирани 265 картини на обща стойност над 57 000 лева“, уточни кметът Хасан Азис.

В галерията е показана и особено интересната за ценителите изложба „Съвременно изкуство“. „Творбите са част от изключително богатия фонд на най-старата кърджалийска галерия, представени са творби, които бяха в постоянната експозиция, но сега колекцията е обновена. Показваме картини на големи автори от 80-те и 90-те години на 20-и век като Емил Стойчев, Володя Кенарев, Михаил Саздов, малка пластика на Вежди Рашидов, Емил Попов, Зиятин Нуриев“, заяви уредникът и известен скулптор Емил Пенчев. В Керимовата къща, която е дом на местните художници, тематичната коледна изложба включва 60 творби от 24 автори – живопис, графика, стъклопис, акварел, пластики от камък, маслена, акрилна и смесена техника. Племенница на Станка Димитрова, чието име носи създадената от нея Художествена галерия, е предоставила две уникални картини.

Известният по света и у нас график Владимир Чукич, Богдан Богданов и британецът Лий Маундър отключиха празниците с изпълнения на джаз. Формацията им се нарича „Top unlimited funkyband“ и по традиция „концертира“ в малкото пространство на една от залите в реставрираната старинна къща. В третата галерия на Кърджали пък момичетата от Арт-движението Кръг изработиха специална 3-метрова врата в отговор на народното вярване, че какъвто човек прекрачи прага на този ден, такава ще е и годината. Инициативата на 36 младежи и Арт-движението е т.нар.„Млада година” /Игнажден/ да бъде посрещната с посланието „Кърджали – град на добрите каузи през 2016 г.”. Текстове, рисунки и фотографии, посветени на темата „Най-добрият човек, когото познавам” са експонирани в Арт галерията на бул. „Тракия“, авторите са на възраст от 6 до 18 г. и са от Кърджали и селата Рани лист, Болярци и Дъждовница. Художниците в родопския град са ентусиастите, които напук на трудните за изкуството времена, винаги зареждат с енергия и празнична емоция. Ако можеха да запалят и уличното осветление… Кърджали вероятно е най-зеленият град на Балканите с големите си паркове, както твърди кметът, но със сигурност е най-тъмният, което местните незнайно как и защо понасят безропотно. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване