12/21/15 08:19
(http://www.klassa.bg/)

872 препили деца се озоваха в болница

 

При 266 от тях се е наложила хоспитализация

872 случая с деца злоупотребили с алкохол са регистрирани в болниците в цялата страна от началото на годината. Това съобщиха за Агенция Монитор от Националния център по обществено здраве и анализи. Данните са събрани от информацията, която подават лечебните заведения оказали първа помощ при остри състояния свързани с употреба на свръхактивни вещества. При 350 от случаите става дума за деца до 15 години включително, а в останалите 522 за тийнейджъри на възраст между 16-18 години. Данните показват още, че 266 от препилите деца се е наложило да останат в болница.

Още на 13 години учениците у нас започват да употребяват алкохол, показват данни сред подрастващите българчета. Над половината от момчетата и момичетата на възраст от 10 до 19 години

 

вече са посягали към алкохола -62,6%

 

В консумираните напитки влизат не само по-леките като бирата и виното, а и твърдият алкохол.

Във връзка с притеснителните данни у нас вече действа национална кампания за превенция на ранната употреба на спиртни напитки от подрастващи, която се нарича „Родителски срещи в бар“. Идеята е учители да пренасят родителските срещи от класната стая в бара, а основна тема на разговорите им е как да предпазим непълнолетните от употреба на алкохол. Инициативата е част от кампанията на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки и Регионалния просветен инспекторат в София.

Освен алкохолът обаче,

 

дрогата също е сериозен проблем

 

за подрастващите българчета. Както „Монитор“ вече писа 399 дрогирани тийнейджъри са преминали през болниците в цялата страна през 2015 година. Става дума за деца и младежи на възраст до 18 години включително, като 107 от тях са приели дрога в комбинация с алкохол. Лекарите са спасили 87 дрогирани деца, спрямо 54 за 2014 година. В голяма част от случаите тийнейджърите са постъпвали в спешен кабинет, след като са употребили дизайнерска дрога или билка.

От ВМА пък съобщиха, че от началото на годината са направени 181 експертизи на възрастни за наркотици, като в бройката попадат предимно шофьори.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване