12/21/15 16:32
(http://www.dnevnik.bg/)

Близо 60% от българите правят дарения около Коледа


Българите са по-склонни към благотворителност около Коледа, отколкото поляците, чехите и словаците, сочат резултатите от проучване на агенция IPSOS, направено по поръчка на "Профи Кредит" в четирите държави.

Анкетата е показала, че в България  57% от гражданите изразяват готовност да направят дарение с благотворителна цел и това е най-високият процент. В Полша за благотворителност пари дават 50% от хората, в Словакия - 40 на сто, а в Чехия - 38 на сто.

В същото време гражданите на България даряват най-малко като размер - 44% отделят между 6 и 10 лв. правят дарение в размер на между 6-10 лв., докато три четвърти от чехите, например, дават над 10 лв., а три четвърти от словаците - до 20 лв.  

Най-честата причина хората да дават пари за благотворителност са каузи, свързани с деца в социално неравностойно положение или с увреждания. 

Готовност да подпомагат деца изразяват 85% от дарителите в България и Словакия и по 75% в Чехия и Полша. Най-често за Коледа се купуват подаръци за домовете за деца. На второ място в България е помощта за възрастните хора", каза Ондржей Локвенц, глобален маркетинг директор на дружествата "Профи Кредит".

Най-разпространената форма за дарение в България е чрез sms, до който прибягват 85%. На- половината от словаците и чехите също използват дарителки съобщения. 45% от чехите изпращат пари на благотворителни организации, а над половината от поляците купуват продукта, който искат да дарят.

Авторите на изследването отбелязват, че във всички държави делът на потенциалните дарители намалява спрямо миналата година.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване