12/21/15 08:15
(http://www.klassa.bg/)

"Бомба" на борда приземи самолет на „Еър Франс“

 Бомба бе открита на борда на самолет „Боинг 777“, принадлежащ на френската авиокомпания „Еър Франс“, след като машината извърши принудително кацане на летище Момбаса в Кения. Самолетът е летял от Мавриций за Париж, на борда му са се намирали 473-ма души – 459 пътници и 14-членен екипаж. Всички те бяха безопасно евакуирани след кацането на международното летище във втория по големина кенийски град и настанени в хотели. Полетите на летището бяха временно спрени. За пътниците от Париж е изпратен нов самолет.

Малко по-късно от „Еър Франс“ опровергаха твърденията за бомба, като съобщиха, че става дума за „кукла“ - кутия с кухненски часовник.

Екипажът на самолета "поиска аварийно кацане, след като в тоалетната бе намерено подозрително устройство, за което се подозира, че е бомба. Самолетът кацна аварийно и пътниците бяха евакуирани безпроблемно", заяви говорителят на кенийската полиция Чарлз Овино.

"Предметът, за който се смята, че е експлозив, бе успешно изваден от летателната машина", съобщи в Twitter службата, отговаряща за летищата в Кения, за да бъде взривена на безопасно място“, предаде АП.

Министърът на вътрешните работи на Кения Джозеф Нкаисери даде пресконференция на летището, на която каза, че се разпитват няколко пътници, включително и човекът, съобщил за „пакета“.

"Самолетът се снижи бавно и разбрахме, че вероятно нещо не е наред", сподели един от пътниците в самолета пред журналисти. "Помислихме, че има технически проблем, но всъщност не бе такъв. Имаше нещо в тоалетната. Нещо не беше наред в тоалетната, може би имаше бомба", каза той и похвали стюардите, че са успели да запазят пътниците спокойни и са предотвратили паниката.

След атентатите в Париж на 13 ноември (загинаха 130 души, а 350 бяха ранени) на борда на всички самолети на „Еър Франс“ бяха затегнати мерките за сигурност. Освен внимателна проверка, се извършва запечатване на всички входове на машините, за да се избегне проникването на терористи, но независимо от всичко

"бомбата" се е озовала на борда на боинга.

На 31 октомври над Синайския полуостров с бомба на борда бе свален руски пътнически „Еърбъс - А321“, летящ от египетския курорт Шарм ел Шейх за Санкт Петербург. Тогава загинаха 224 души. Отговорност за терористичния акт пое групировката „Ислямска държава“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване