12/21/15 19:34
(http://www.dnevnik.bg/)

Данните от "черната кутия" на руския Су-24 не могат да се прочетат




"Черната кутия" на сваления на 24 ноември руски бомбардировач Су-24М е толкова повредена, че не може да се извлекат данните от нея, съобщи Министерството на отбраната в Москва.

Държавната РИА "Новости" посочва, че от 16 чипа в устройството 13 са унищожени, а останалите три са със сериозни повреди. Поради това извличането на информацията за полета по обичайни начин е невъзможно и ще се направи опит това да стане директно от кристала на микросхемите, допълва агенцията.

"За това, обаче, ще е нужно доста повече време", допълва Сергей Байнетов, зам.-намалник на службата за сигурност на полетите на Въздушно-космическите войски на Русия. Щетите били толкова сериозни заради силата, с която отломките се ударили в земята, добави той.

Историята около записващото устройство на сваления от турски изтребители самолет е заплетена от самото начало.

На 8 декември, т.е. близо две седмици след инцидента, предизвикал дълбока криза между Русия и Турция, устройството се появи за пръв път в ръцете на младеж във видео запис в YouTube. Той се представи като журналист от ANNA-News – малко известна агенция на доброволци от... Абхазия, работеща на терев във военните конфликти в Украйна и Сирия. Кой е той, как точно се е оказала в ръцете му апаратура от световно значение и защо той я държи, застанал на тераса неизвестно къде?



Часове по-късно "черната кутия" бе представена на президента Владимир Путин от министъра на отбраната Сергей Шойгу. Тогава министърът каза ,че "активно работихме по територията, където са базирани бойците, разстреляли нашия летец. В резултат на тази работа териториите са освободени от силите за спецоперации и от спецназ на сирийската армия, издирваща екипажа, и от сирийски военни, открили мястото на падането на нашия самолет".

Президентът поръча отварянето да стане в присъствие на международни специалисти, за да се разберат всички подробности за полета от излитането до падането.

Но независимо от данните, които ще покаже разшифроването, отношението на Русия към Турция няма да се промени, добави Путин.



На следващия ден той покани британски експерти да се включат в декодирането. Премиерът Дейвид Камерън заяви, че ще обмисли предложението.

На 18 декември министерството на отбраната в Москав показа по видеовръзка от отварянето на устройството в лаборатория.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване