12/21/15 14:17
(http://pik.bg)

Министър Павлова: Реформата в отрасъл ВиК е първата, която приключва по-рано от планираното

Министър Павлова: Реформата в отрасъл ВиК е първата, която приключва по-рано от планираното

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова поздрави община Габрово за взетото решение за избор на ВиК дружеството за оператор на системите и съоръженията и каза, че се очаква такова да бъде взето и от Севлиево. Реформата във водния сектор на национално ниво е задължително условие от страна на Европейската комисия към България, за да може да усвоим средствата от новата Оперативна програма „Околна среда“, подчерта министърът.

Реформата е мисия възможна и като такава почти завърши. Тя е първата, с която можем да се гордеем, че приключваме по-рано от планираното благодарение на много институции, заяви Павлова. Имаме реформиран нов воден регулатор, приети промени в закона и в стратегиите, с които създаваме 28-те областни водни територии, равни на 28-те области. Вече имаме области, които извървяха пътя на реформата, формирани асоциации, избран един оператор за една област, припомни тя и допълни, че в първата област с възложен договор – Смолян, вече има готово прединвестиционно проучване и проект. Тази област ще е първата, която ще получи финансиране по ОП „Околна среда“, съобщи министърът. София също е готова, процесът завърши и в още 14 области и за тях ще бъдат разработени прединвестиционни проучвания. За да може Габрово да финализира този процес и да не отпадне от европейското финансиране като област за новия програмен период, трябва да извървите стъпката на реформата и да изпълните процедурите, подчерта тя.

След взимането на решение на общинския съвет ще приключите първата най-важна стъпка по окрупняването на ВиК дружествата, с което ще влезете в процедурата по финансиране и подготовка на прединвестиционно проучване за областта, заяви министърът и допълни, че така ще бъде осигурено финансиране за най-важните инвестиции за довършване на стратегически важната водна инфраструктура за цялата област, включително за решаване на проблема с водоснабдяването на Севлиево.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване