12/21/15 08:21
(http://www.klassa.bg/)

Окончателно: Словения категорично отхвърли еднополовите бракове

 Словенските гласоподаватели гласуваха срещу равенството в брака на референдум, провел се в неделя, пише тази сутрин The Slovenia Times, цитиран от "Фокус". След като 99% от бюлетините бяха отчетени, резултатите показаха, че 63.5% от словенците са против и 36.5% са за промените в семейното законодателство, които трябваше да дадат право на брак и на осиновяване на деца за хомосексуалните двойки.
Според законодателството на страната бяха нужни 20% от гласоподавателите да се явят на изборния ден или 343 хиляди души да гласуват против. Кворумът бе изпълнен с над 40 хиляди гласа. Избирателната активност на референдума бе 36.2%. Избирателите гласуваха против и във осемте изборни окръга, като в Любляна те бяха 51.4% , а в Птуй 73%. Очаква се сега политическата битка да се пренесе в парламента, където трябва да се направят промени в семейното законодателство. 

Гласувалите против смятат, че трябва да се увеличат правата на еднополовите двойки, без обаче да им се дава равенство в брака. „Новото законодателство няма да включва право на осиновяване от хомосексуалните двойки“, каза Алеш Примч – един от организаторите на подписката, довела до свикването на референдума. Подобно бе и посланието на двете влизащи в парламента десноцентристки партии, които предупредиха правителството да не отива твърде далеч в разширяването на правата на еднополовите двойки. 

Гласувалите „за“ се заканиха да продължат борбата за равенство. „Ще продължим. Трябва да се води постоянна борба за човешките права“, каза левият депутат от „Обединената левица“ Виолета Томич. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване