12/21/15 08:04
(http://pik.bg)

Погребват днес бившия пътен шеф, застрелян от най-добрия му приятел

Погребват днес бившия пътен шеф, застрелян от най-добрия му приятел

Кървава трагедия, която се разигра в гората край Малко Търново, след като ловец застреля свой колега и го уби на място, приключва днес с погребение. Жертвата е 57-годишният Златко Тончев, който е бивш шеф на Пътно управление - Малко Търново. Смъртоносният патрон е изстрелян от 73-годишния Илия Грудов, който пък е бивш митничар. Двамата били първи приятели и не пропускали ловен излет на местната дружинка. Основната версия е, че Грудов е объркал авера си с дивеч и стрелял срещу него по погрешка, пише "Стандарт".

Ловците в Малко Търново са като попарени след трагичния инцидент. Никой от очевидците не иска да говори за нелепата трагедия. "Всички сме съкрушени, драмата е голяма. Загубихме един добър и верен приятел", каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев, който е бил приятел със загиналия Тончев и също е запален ловец. В ловната им дружинка случайни хора почти няма. В нея членуват предимно бивши полицаи, митничари и местни големци. Затова сред ловците в региона е известна като полицейската дружинка.

Покрай лова повечето авджии завързали и дълги приятелства помежду си. Групата авджии не пропускала почивните дни и задължително всеки уикенд излизала на лов. В злополучната събота ловджиите се събрали както обикновено и рано сутринта потеглила към гората. Този път решили пусията да бъде в местността Света Марина, която се намира близо до заставата, на няколко километра от Малко Търново. "Не разбрахме как и какво стана. Времето беше ясно, хубаво. Не е имало мъгла, но белята стана", лаконично коментира авджия от дружинката.

Трагедията се разиграла в 14.10 часа след обяд. Опитният ловец Илия Грудов чул шум в гъсталака, вдигнал пушката, прицелил се и стрелял. Секунда след изстрела чул вик и хвърлил двуцевката. Хукнал към мястото, където се прицелил, и заварил приятеля си смъртно ранен. Започнал отчаяно да вика за помощ.

В гората настанала суматоха, на бегом пристигнали и другите ловци. Повикали бърза помощ, но само след броени минути простреляният Илия издъхнал. Ловецът е бил надупчен буквално на решето. В тялото му попаднали общо дванадесет сачми, които разкъсали дробовете му и предизвикали фатален вътрешен кръвоизлив. Една от сачмите попаднала в главата му, точно в окото. Според разследващи, сачмите са били толкова много, че Тончев не е имал никакъв шанс да оцелее.

Дошлите на местопроизшествието полицейски служители извършили щателен оглед и разпитали за инцидента всички до един, участвали в кървавия лов. Стрелецът Илия е тестван веднага с дрегер за употреба на алкохол, който отчел отрицателен резултат, съобщиха от бургаската полиция. 

Униформените обаче засекли грубо нарушение на правилата за ловуване. Оказало се, че 57-годишният Златко Тончев е прострелян със сачми, забранени от закона. Бившият митничар Илия Грудов решил да ловува с изхвърлените от употреба патрони 13/0, популярни сред ловците като "деветки". Те са значително по-големи от останалите и нанасят големи поражения.

Заради зачестилите инциденти по време на лов точно с такива муниции, преди няколко години те са били забранени за употреба. Ловците обаче имали начини да си ги приготвят сами в домашни условия и да нарушават закона. Използвали ги предимно за лов на глигани, разказаха запознати. Според криминалисти, ако изстреляният срещу Тончев патрон бе от друг вид, той можеше и да оживее.
По случая е образувано наказателно производство и е назначена балистична експертиза.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване