12/21/15 11:02
(http://pik.bg)

Правят демонстрация за безопасна работа с пиротехнически изделия

Правят демонстрация за безопасна работа с пиротехнически изделия

Днес в склад на производител на пиротехнически изделия в град Елин Пелин Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН) ще направи демонстрация за безопасна работа с пиротехническите изделия по време на празниците, за да не възникват инциденти, съобщава БНР.

От 12 години се провежда коледна кампания заедно с Комисията за защита на потребителите за проверка на предлагането на пазара на атрактивни продукти за сезона, които крият сериозна опасност при употребата им. В последните 4 години под наблюдение са и пиротехническите средства.

Безопасността на детските играчки, светлинните гирлянди и пиротехническите изделия са само част от продуктите, които се проверяват преди празниците. Пиротехниката, пиратките, малките ракети, бомбичките и фонтаните за торти са на по-специален режим на продажба.

Главният директор на Държавната агенция по метрология и технически надзор Мирослав Йотов уточни кои са акцентите на проверката от страна на контролния орган:

Наличие на инструкция за правилно използване на всеки един от продуктите. Особено за играчките и пиротехническите изделия има специфични предупредителни текстове, които трябва да са поставени върху опаковката на продукта или върху самия продукт, ако е възможно, които да насочват потребителя към правилното използване на продукта с цел да не се получават рискове от употребата на продукта и съответно инциденти с тези продукти.

Всички, които употребяват пиротехнически изделия, първо трябва да се запознаят с информацията, която е върху всяко едно изделие, начина на работа и възрастовото ограничение, което е задължително, каза още Мирослав Йотов:

Една пиратка не може да бъде продавана на дете под 16 година. Търговците трябва да са лоялни и честни спрямо потребителите, да не се продават пиратки на малки деца, а и самите родители да извършват контрол над работата на децата с тези пиротехнически изделия.

Когато се купува една играчка или един светлинен гирлянд, е много важно мястото, където ще бъде монтиран този гирлянд за работа. Ако бъде монтиран навън на открито, означава, че ще работи във влажна среда. Самият гирлянд трябва да има обозначение, че може да работи на открито.

Задължително всички пиротехнически изделия трябва да се продават на места, които имат разрешение от служба КОС (Контрол на общоопасните средства) към МВР. Ако това става на сергии, това е нерегламентирана продажба.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване