12/21/15 16:44
(http://www.dnevnik.bg/)

През януари Европейският съд ще има решение за "Калиакра", смята екоминисърът


В средата на януари 2016 г. Европейският съд трябва да излезе с решение по наказателната процедурата за защитена зона "Калиакра", която е в най-напреднала фаза от всичките десет такива процедури на Европейската комисия срещу България в областта на околната среда.

Това съобщи министърът на екологията Ивелина Василева в интервю за БТА и изрази надежда тогава да бъдат отчетени всички предприети от държавата мерки и да няма финансови санкции. "Считаме, че сме направили необходимото, за да гарантираме, че няма да има щета върху защитената зона "Калиакра", увери още Василева.

През 2015 г. са прекратени пет от десетте наказателни процедури срещу страната ни, отчете Василева на пресконференция за изминалата работна година.

Най-тежка като усилия и финансов ресурс е наказателната процедура за замърсяването на въздуха с фини прахови частици, призна министърът, но по думите й тук тенденцията е положителна. От началото на наказателната процедура досега във всички места, където се наблюдаваше лошо качество на въздуха, има подобрения, в някои случаи замърсяванията са намалели с над 50 на сто, а в други вече не се отчита замърсяване, посочи министърът.

"Надяваме се и тези усилия да доведат до положителен резултат, те са трудни, отнемат време и ресурси, но тенденцията е положителна", каза още Василева.

Наказателна процедура има и за наднормено съдържание на серен диоксид в Гълъбово. Поставената през октомври инфрачервена камера там показва, че "Брикел" е изпускал два пъти нерегламентирано отпадъчни газове, един от които с превишение на алармения праг за информиране на населението. Без да са отчетени тези случаи, на дружеството през годината са наложени санкции за 145 хил. лева, обясни екоминистърът.

В средата на януари ще има раздвижване и по въпроса с новите планове за управление на Пирин и Витоша – и двата са изработени от фирмата "Пролес инженеринг", но получиха сериозни критики от експерти, политици и природозащитни организации, както и настояване за пренаписването им. Въпреки десетките писмени възражения по плановете до момента няма решение на ниво министерство.

Василева каза, че в средата на януари ще приключи разглеждането на възраженията и коментарите по Плана за управление на Национален парк "Пирин", а до началото на февруари - по ПУ на Природен парк "Витоша", след което ще ги разгледа Висшият експертен екологичен съвет към МОСВ. До края на годината във ведомството трябва да бъде внесен и проектът на ПУ на НП "Рила".

По оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г." се разработват 58 плана за управление на резервати, поддържани резервати, природни паркове и национални паркове. От тях са готови 15.

За нерегламентирани сметища по поречията на реките в населени места в страната ведомството е направило общо 1560 проверки, а като резултат има 75 броя наложени наказания и 171 хил. лв. глоби за кметове, отчете още екоминистърът.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване